ΣΤΑ ΦΑΒΟΡΙ Η ΑΘΗΝΑ

H Κομισιόν αποφασίζει για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Την αξιολόγησή της για τις 27 προσφορές που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη για φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), που επί του παρόντος εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει προσφορά για τη μεταφορά στην Αθήνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Τον ΕΜΑ διεκδικούν άλλες 18 πόλεις, από το 'Αμστερνταμ και τις Βρυξέλλες μέχρι το Βουκουρέστι και τη Σόφια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η αξιολόγηση έγινε με αντικειμενικό τρόπο και με βάση τα κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν από τον Πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σύνθεση άρθρου 50) της 22ας Ιουνίου 2017. Η εξέταση των προσφορών βασίστηκε στις πληροφορίες που διαβίβασαν τα κράτη μέλη και δεν καταλήγει σε κανενός είδους κατάταξη ή σε κατάλογο τελικών υποψηφίων, αλλά στην ατομική αξιολόγηση κάθε πρότασης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η αξιολόγηση αναφέρει ότι στο πρώτο κριτήριο του χώρου η Ελλάδα «προτείνει το κτίριο Keranis (30.000 m2), το οποίο, σύμφωνα με την προσφορά, θα εκπληρώσει τις ειδικές ανάγκες του Οργανισμού, χωρίς να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με όλες τις επιμέρους απαιτήσεις». Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της προσβασιμότητας σημειώνεται ότι η προσφορά κάνει λόγο για απευθείας πτήσεις μεταξύ της Αθήνας και όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών (εκτός από το Βίλνιους και τη Λιουμπλιάνα) και την ύπαρξη δημόσιας συγκοινωνίας μεταξύ του αεροδρομίου και του προτεινόμενου χώρου και τέλος τη διαθεσιμότητα περισσότερων από 50.000 δωματίων ξενοδοχείου.

Αναφορικά με το τρίτο κριτήριο των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, η αξιολόγηση της Επιτροπής σημειώνει ότι η προσφορά περιέχει λεπτομερή περιγραφή για την ύπαρξη «παιδικών σταθμών, κέντρων παιδικής μέριμνας, νηπιαγωγείων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διδασκαλία στα ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά» προσθέτοντας ότι «δεν παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα θέσεων στις διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες». Τέλος, αναφέρει ότι «η προσφορά δείχνει με λεπτομερή τρόπο τη διάθεση των υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα που προσφέρουν διεθνείς σπουδές ή αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, χωρίς να παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα θέσεων».

Επιπλέον, για το τέταρτο κριτήριο, η ελληνική προσφορά παρέχει διαβεβαιώσεις για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της «συνέχειας», η Επιτροπή σημειώνει ότι η ελληνική προσφορά παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με παράγοντες θα βοηθήσουν ενεργά στη φάση μετάβασης του Οργανισμού, όπως είναι η ύπαρξη πολλών σχολών που εξειδικεύονται στην υγεία και τη φαρμακευτική. Τέλος, αναφορικά με το κριτήριο της γεωγραφικής εξάπλωσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη δύο αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) στη Θεσσαλονίκη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηράκλειο και την Αθήνα.

Βάσει της αξιολόγησης της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα προβεί σε πολιτική συζήτηση κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) του Οκτωβρίου 2017. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) του Νοεμβρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.