Η Κομισιόν δεσμεύθηκε να καταθέσει πρόταση για προσωρινό πλαφόν μέχρι τις 24 Νοεμβρίου

Η Κομισιόν δεσμεύθηκε να καταθέσει πρόταση για προσωρινό πλαφόν μέχρι τις 24 Νοεμβρίου

Μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Κομισιόν από 15 χώρες μέλη, δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο πριν από τις 24 Νοεμβρίου όπου συναντώνται οι υπουργοί Ενέργειας.

Οι χώρες, με επιστολή τους την Πέμπτη προειδοποίησαν ότι αν δεν παρουσιάσει άμεσα νομοθετική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης.

Στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να βρουν κοινή στάση ενώ η Κομισιόν έχει απορρίψει το «ιβηρικό μοντέλο». Μετά τις διαφωνίες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η υιοθέτηση μέτρων για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας μετατέθηκε σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου.

Σε κοινή επιστολή την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η τσεχική προεδρία της ΕΕ δεσμεύτηκαν να υποβάλλουν λεπτομερή περιγραφή πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς με προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, «που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου».

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ για το πλαφόν στο αέριο καθώς αρκετά κράτη μέλη θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.

Για το επόμενο έτος, όπως τονίζεται στην κοινή επιστολή, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές. Η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή δεσμεύεται ότι θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Παράλληλα τονίζεται ότι παραμένει βασική πρόκληση της Κομισιόν να διασφαλίσει αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24 για πλήρωση της αποθήκευσης. «Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μας ενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών» σημειώνεται στην κοινή επιστολή.

Στις 24 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας αναμένεται να παρουσιαστεί κανονισμός για ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter