Η Κομισιόν εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων (Video)

Η Κομισιόν εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων (Video)

Σοβαρές αιχμές άφησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο.

Η Ίλβα Γιόχανσον υπαινίχθηκε με σαφήνεια άρνηση συνεργασίας για κοινή έρευνα και πρακτικές αντίθετες με τις αρχές της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία επίτροπος είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, η Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε πως σε συζήτησή της με τον Νότη Μηταράκη έκανε σαφές πως δεν θα δεχτεί να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνα για το ζήτημα, αποδοκιμάζοντας την χώρα μας σε αντίθεση με την Κροατία.

Μετά από ερώτηση για τα δημοσιεύματα που αφορούν τις επαναπροωθήσεις, η Ίλβα Γιόχανσον επισήμανε αμέσως ότι «υπήρξαν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις», αναφερόμενη πρώτα στη θετική στάση της Κροατίας:

«Πρέπει να πω ότι η κροατική κυβέρνηση παίρνει αυτό το ζήτημα πολύ στα σοβαρά. θα αρχίσουν αμέσως έρευνες, ο υπουργός ήταν σοκαρισμένος, και νομίζω ότι κάνουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται: να καταστήσουν σαφές ότι η προστασία των συνόρων πρέπει πάντα να είναι ευθυγραμμισμένη με το νόμο και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα ξεκινήσουν έρευνα και θα χρησιμοποιήσουν τον ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας που έχουμε διαμορφώσει μαζί με την Κροατία. Οπότε αυτή είναι, νομίζω, η σωστή ανταπόκριση στο ζήτημα».

Στη συνέχεια ωστόσο εξέφρασε τη δυσφορία της για τη στάση της Ελλάδας, με ευθείες βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του αρμόδιου υπουργού, Νότη Μηταράκη σημειώνοντας μάλιστα πως αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι και τα θεμελιώδη δικαιώματα, θα πληγεί η φήμη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Η συζήτησή μου με τον Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική», είπε με σαφήνεια και πρόσθεσε: «Έκανα σαφές ότι δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι’ αυτό το θέμα. Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύουμε τις αξίες μας, την ισχύ του νόμου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί, και όλα τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να δρουν ευθυγραμμισμένα με αυτές τις απαιτήσεις, και αν αυτό δεν γίνει, θα βλάψει τη φήμη όλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Οπότε η Ελλάδα δεν θα προχωρά πια σε pushbacks…», ήταν η δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου, με την Ίλβα Γιόχανσον να απαντά: «Φυσικά, περιμένω η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις μας αξίες. Αυτά τα δημοσιεύματα απαιτείται να ερευνηθούν, τώρα, και νομίζω η Κροατία πήρε την απόλυτα σωστή απόφαση, το πήρε στα σοβαρά, θα κάνει την έρευνα, να βρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Και περιμένω και η Ελλάδα να πράξει το ίδιο», κατέληξε η Ευρωπαία επίτροπος.

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter