Η Κομισιόν εκθέτει εκ νέου την «τουρκοφάγο» κυβέρνηση και τον Άδωνη Γεωργιάδη για το Turkaegean

Η Κομισιόν εκθέτει εκ νέου την «τουρκοφάγο» κυβέρνηση και τον Άδωνη Γεωργιάδη για το Turkaegean

Μπορεί το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή τον Ιούνιο του 2022, να προκλήθηκε σάλος με την αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε είδηση και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη χρήση του όρου Turkaegean από την Άγκυρα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να την ταρακούνησε. Έτσι, παρότι όπως αποκαλύπτεται μέσα από σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορούσε έστω και με καθυστέρηση, να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει την ακύρωση της χρήσης του σήματος, επέλεξε για μια ακόμη φορά να αδιαφορήσει. Το γεγονός είναι βέβαια οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής πρόκειται για την πιο… τουρκοφάγο κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Επί της ουσίας πάντως και όπως προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν προς την ευρωομάδα της ΝΔ, δύο κύπριους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και τον Κώστα Παπαδάκη του ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν καταθέσει ερωτήσεις αναφορικά με το εμπορικό σήμα Turkaegean, ακόμη μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει γίνει από ελληνικής πλευράς κάποια ενέργεια, ώστε να αποτραπεί η Άγκυρα να το χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα, αναφέρει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ότι οποιοσδήποτε –νομικό ή φυσικό πρόσωπο- θίγεται από το σήμα Turkaegean, μπορεί ακόμη να καταθέσει στο αρμόδιο γραφείο της Ε.Ε. αίτηση κήρυξης ακυρότητας και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, δεν υπέβαλε εγκαίρως ένσταση για το σήμα. Παρόλα αυτά, η Αθήνα, δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως καμία ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι το σήμα Turkaegean, ζητήθηκε από την Άγκυρα να καταχωρηθεί τον Ιούλιου του 2021 και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Η Ελλάδα είχε τότε περιθώριο τριών μηνών, ώστε να υποβάλλει ένταση, πράγμα το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Έτσι τον Δεκέμβριο του 2021 το σήμα Turkaegean καταχωρήθηκε επίσημα. Τότε, ελλείψει άλλων ενεργειών που μπορούσαν να γίνουν, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ώστε να εντοπιστεί ο άνθρωπος που έκανε το λάθος, που δεν ενημέρωσε δηλαδή εγκαίρως για το αίτημα της Τουρκίας, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες.

Μπορεί ακόμη να αντιδράσει η Ελλάδα, αλλά το υπουργείο αδιαφορεί

Τελικά, όπως ενημερώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν σε έγγραφη απάντησή του με ημερομηνία 17 Αυγουστού 2022, ενώ το αρμόδιο γραφείο της Ε.Ε. (EUIPO) δεν μπορούσε αυτοβούλως να ακυρώσει το σήμα, «οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο μπορεί να ζητήσει από το EUIPO να επανεξετάσει το εν λόγω σήμερα, καταθέτοντας αίτηση κήρυξης ακυρότητας». Εάν κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διαδικασίας επισημαίνει επίσης ο επίτροπος, διαπιστωθεί ότι το σήμα είναι αντίθετο προς τη δημόσια τάξη ή ότι συντρέχει οποιοσδήποτε από τους άλλους λόγους ακυρότητας που προβλέπονται στον κανονισμό της Ε.Ε., το σήμα κηρύσσεται άκυρο.

Ο επίτροπος καταλήγει τονίζοντας ότι όποιος αμφισβητεί το επίμαχο σήμα μπορεί πλέον να κινήσει διαδικασία επανεξέτασής του, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο EUIPO και μάλιστα αν η αίτηση απορριφθεί, ο αιτών έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ενώπιον του δικαστηρίου της Ε.Ε., το οποίο είναι η τελική και μοναδική Αρχή για να αποφασίσει αν το Turkaegean παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε. Από την απάντηση του επιτρόπου, η οποία μεταξύ των άλλων απευθύνεται και στους ευρωβουλευτές της ΝΔ οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, προκύπτει ότι η Αθήνα, δια του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, δηλαδή του Άδωνη Γεωργιάδη, μπορεί ακόμη, έστω και αν έχει καθυστερήσει ενάμιση ολόκληρο χρόνο, να προχωρήσει σε ενέργειες για την απαγόρευση της χρήσης του Turkaegean από την Τουρκία. Το ότι δεν το έχει πράξει, αποδεικνύει απλώς ότι πρόκειται για «τουρκοφάγους» στα λόγια.

Αυτό άλλωστε έχει επανειλημμένως αποδειχθεί. Εξάλλου είναι ο ίδιος υπουργός, που με συστατικές επιστολές του εξασφάλισε την τιμητική πολιτογράφηση τόσο του Τούρκου διεθνώς καταζητούμενου Γιασάμ Αγιαβέφε, όσο βέβαια και του Ουαλίντ Αμπου Σουντ με καταγωγή από το Κουβέιτ, ο οποίος συνδέεται επιχειρηματικά τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Documento αναζήτησε φυσικά τον Άδωνη Γεωργιάδη, προκειμένου να μας διευκρινίσει αν έχει προχωρήσει σε οποιοδήποτε ενέργεια για το σήμα Turkaegean, αλλά και να μας πληροφορήσει για το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει για το θέμα, ωστόσο, μέχρι τη συγγραφή του παρόντος δεν είχε καταστεί εφικτό να τον εντοπίσουμε στο τηλέφωνο.

Διαβάστε την ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ και δύο Κύπριων συναδέλφων τους

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002460/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Βαγγέλης Μεϊμαράκης (PPE), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), Μαρία Σπυράκη (PPE), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (PPE), Μανώλης Κεφαλογιάννης (PPE), Θεόδωρος Ζαγοράκης (PPE), Λουκάς Φουρλάς (PPE), Λευτέρης Χριστοφόρου (PPE)

Θέμα: Χρήση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» από την Τουρκία

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτό από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» ως σήματος της ΕΕ (EU trade mark). Το αίτημα είχε καταχωρηθεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους και θα ισχύει για μία δεκαετία, ενώ παράλληλα καταχωρήθηκε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοτησίας (WIPO). Μάλιστα, οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα.

Η χρήση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς είναι αφενός παραπλανητική, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία προκαλώντας σύγχυση στους υποψήφιους επισκέπτες, και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας, μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή είναι απαράδεκτο που ένα τέτοιο αίτημα έγινε δεκτό στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος ως «πάτημα» για την περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των Ελληνικών νησιών και των υδάτων που τα περικλείουν; Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση αντίστοιχων σημάτων στο πλαίσιο του EUIPO;

Διαβάστε την απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter