Η Κομισιόν καταγγέλλει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν για fake news και παραπληροφόρηση (Photo)

Η Κομισιόν καταγγέλλει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν για fake news και παραπληροφόρηση (Photo)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε σήμερα μια εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης στα ΜΜΕ που έχει στόχο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Αμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι προωθούν μεταναστευτικά σχέδια που απειλούν την Ουγγαρία.

Η πιο πρόσφατη εκστρατεία του Ορμπάν, που ανακοινώθηκε χθες σε ανάρτηση στο Facebook, δείχνει τον Σόρος και τον Γιούνκερ να χαμογελούν μαζί με το κείμενο: «Έχετε επίσης το δικαίωμα να ξέρετε τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες!» με κόκκινα και λευκά κεφαλαία γράμματα.

Ένας υπότιτλος λέει πως η ΕΕ σχεδιάζει να εγκρίνει υποχρεωτικές ποσοστώσεις επανεγκατάστασης μεταναστών, να εξασθενίσει τα δικαιώματα συνοριακού ελέγχου των κρατών μελών και να καταστήσει ευκολότερες τις αφίξεις με «μεταναστευτική θεώρηση διαβατηρίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει εμπλακεί σε μια σειρά αντιπαραθέσεων με τον Ορμπάν, μεταξύ των οποίων και για μεταρρυθμίσεις που ποινικοποιούν την υποστήριξη στους μετανάστες, απέρριψε την ουγγρική εκστρατεία χαρακτηρίζοντάς την «ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση».

«Η εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης ικετεύει για πίστη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι σοκαριστικό που μια τέτοια γελοία θεωρία συνωμοσίας έχει φθάσει το κυρίαρχο ρεύμα (mainstream) σε αυτό τον βαθμό».

«Δεν είναι αλήθεια πως η ΕΕ… υπονομεύει την προστασία των εθνικών συνόρων, ακριβώς το αντίθετο. Και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τις λεγόμενες ανθρωπιστικές θεωρήσεις διαβατηρίου. Τα κράτη μέλη αποφασίζουν σε ποιο βαθμό θέλουν να αποδεχθούν τη νόμιμη μετανάστευση», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο γεννημένος στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχος Σόρος, που προωθεί φιλελεύθερους σκοπούς μέσω των φιλανθρωπικών του δράσεων, είναι αντικείμενο μιας εκστρατείας της ακροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η φιλανθρωπική οργάνωση του Σόρος Open Society Foundations έφυγε από την Ουγγαρία πέρυσι, ενώ το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης, ένα περίβλεπτο πανεπιστήμιο με έδρα τη Βουδαπέστη, έχει πει ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουγγαρία και να μεταφέρει τα κυριότερα προγράμματά του στη Βιένη.

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά των μεταναστών το 2015, με την άφιξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου μεταναστών, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους πέρασαν από την Ουγγαρία καθ΄οδόν προς τη δυτική Ευρώπη.

Η στάση του Ορμπάν απέναντι στη μετανάστευση έχει ενισχύσει την υποστήριξη για το κόμμα του, το Fidesz, το οποίο προηγείται άνετα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ο Ορμπάν έχει πει πως ελπίζει πως τα κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης θα εξασφαλίσουν πλειοψηφία στις ευρωεκλογές, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιες αλλαγές στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter