Η Κομισιόν καταρρίπτει τα «Βρούτσης statistics»: Ανεργία στο 19,6% «βλέπει» για το 2020

Η Κομισιόν καταρρίπτει τα «Βρούτσης statistics»: Ανεργία στο 19,6% «βλέπει» για το 2020

Δυσοίωνες οι προοπτικές στο σκέλος της απασχόλησης, όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί από την ελληνική κυβέρνηση να εκπέμπονται αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την εξέλιξη των δεικτών της ανεργίας, από πλευράς Κομισιόν όμως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ευοίωνες προοπτικές. Ειδικότερα, αύξηση στο 19,6% για το 2020 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, με την ανάκαμψή της στο 16,8% να προσδιορίζεται για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης Νίκολας Σμιτ σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως προκύπτει από τις εαρινές ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις του 2020 στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, «ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού ποσοστού των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες». Εξάλλου, «από την εισαγωγή των μέτρων ανάσχεσης, οι μετακινήσεις από και προς την αγορά εργασίας σταμάτησαν ουσιαστικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λόγω των μέτρων για την προστασία της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος», με αποτέλεσμα «η οικονομική κάμψη αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας».

Διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις και τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η Επιτροπή, διά του κ. Σμιτ, αναφέρει ως προς την απασχόληση στη χώρα: «Η ανεργία στην Ελλάδα μειωνόταν σταθερά από το 2013 και η μείωση είχε επιταχυνθεί κατά τα τελευταία τρία έτη, αντικατοπτρίζοντας τις θετικές οικονομικές εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσίευσε η Eurostat, το συνολικό ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από σχεδόν 28% κατά την κορύφωση της κρίσης στα τέλη του 2013, στο 14,5% τον Μάρτιο του 2020. Αυξήθηκε στο 15,5% τον Απρίλιο του 2020, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία μετά τον εν λόγω μήνα, γεγονός που περιορίζει την αξιολόγηση των εξελίξεων στην αγορά εργασίας που προέκυψαν από την κρίση της νόσου COVID-19».

Για κατάρριψη των έωλων εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το ύψος της ανεργίας και τα «Βρούτσης statistics» μίλησαν από την Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας τις εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ανακοίνωσε ποσοστά ανεργίας 14,4% για τον Μάρτιο του 2020 και μίλησε για «τριπλό αισιόδοξο μήνυμα» στην αγορά εργασίας. Υπογραμμίστηκε μάλιστα για την ανακοίνωση ότι θυμίζει «την αρνητική εμπειρία των “Greek statistics” της περιόδου 2008-2009, που άνοιξαν τον δρόμο για την Ελλάδα προς την χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter