Η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο του Brexit

Η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο του Brexit

Το_x000D_
σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου_x000D_
Βασιλείου παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το σχέδιο αυτό μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων και που αφορά τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί για το «διαζύγιο».

«Δεn θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Καμία έκπληξη δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, όμως, το σχέδιο περιλαμβάνει μια πρόταση για την εισαγωγή κάποιου είδους τελωνειακών ελέγχων μεταξύ της νήσου της Ιρλανδίας και της νήσου της Βρετανίας προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της ενιαίας αγοράς και να προστατευτεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την αποφυγή “σκληρών συνόρων” μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ιρλανδίας.

Ερωτηθείς εάν η πρόταση αυτή αμφισβητεί την εδαφική κατάσταση μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Βρετανίας, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε σήμερα ότι πρόκειται μόνο για μία από τις τρεις εναλλακτικές που διερευνούνται και ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει σε αντιπροτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. «Δε αμφισβητούμε τη συνταγματική και θεσμική τάξη του Ην. Βασιλείου. Σεβόμαστε την επικράτειά του αλλά «σε ένα νησί που υπάρχουν δύο κράτη», πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία της Μ.Παρασκευής θα συνεχίσει να είναι σεβαστή. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση λειτουργική και με νομική συνεκτικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να είναι αυτό υπεύθυνο για τη συμφωνία αποχώρησης και όποιες διαφωνίες προκύπτουν σε σχέση με αυτήν.

Εξάλλου, το κείμενο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει και προτάσεις σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, βάσει των συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης που ενέκρινε πρόσφατα το Συμβούλιο. «Υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις με το Ην. Βασίλειο» επιβεβαίωσε σήμερα ο Μ. Μπαρνιέ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το Ην. Βασίλειο δεν δέχεται τη θέση της ΕΕ ότι οι πολίτες της ΕΕ που φτάνουν στο ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που φτάνουν εκεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης. Επιπλέον, το ΗΒ ζητά να μην εφαρμόζει νέους κοινοτικούς νόμους με τους οποίους δεν θα συμφωνεί κατά την μεταβατική περίοδο.

«Η μεταβατική περίοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» επανέλαβε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter