Η Κομισιόν «τετραγωνίζει τον κύκλο» για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Κομισιόν «τετραγωνίζει τον κύκλο» για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Να τετραγωνίσει τον κύκλο ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάλογες αντιδράσεις με τα οικονομικά οφέλη ενός «πράσινου διαβατηρίου» επιδιώκει η Κομισιόν.

Όλα δείχνουν έτοιμα ώστε στις 17 Μαρτίου να παρουσιαστεί η συνολική πρόταση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού της Ε.Ε, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις μιας σειράς χωρών και οργανώσεων.

Ο βασικός λόγος βέβαια είναι –πέρα από τις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών του χώρου του ταξιδιού- να ανοίξουν σιγά-σιγά οι μεταφορές, τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία, η εστίαση και βέβαια οι εταιρείες του κλάδου που όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζουν τεράστια ζημιά: Από τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες έως τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή ακόμα και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

«Συμφωνήσαμε σε μια από κοινού προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ», γράφει σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» επισημαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η ΕΕ έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για  να αναπτύξει το σύστημα αυτό πριν το καλοκαίρι, με τις χώρες του Νότου να πιέζουν ασφυκτικά δεδομένου ότι οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Βέβαια όλα αυτά συναρτώνται και με τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, τη δημιουργία παράλληλα και μιας ανοσίας αγέλης αλλά και σειρά από άλλους παράγοντες όπως η πιθανή μεταδοτικότητα του ιού από άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε επίσης: Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο ενδέχεται να προλαμβάνει την ασυμπτωματική μετάδοση

Τι θα γράφει το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα αποκαλείται «EU Covid Card/digital green certificate», θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Bloomberg.

Στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται:

  • Αν ο κάτοχός του έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού και συγκεκριμένα ποιο εμβόλιο, 
  • Τα αποτελέσματα τεστ κορονοϊού που ενδεχομένως έχει κάνει, καθώς και 
  • Αν έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν το πιστοποιητικό θα καλύπτει όλα τα εμβόλια, και όχι μόνο αυτά που έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκή αρχή EMA.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό είναι το όνομα του κατόχου, ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, η ημερομηνία γέννησης, το εμβόλιο που έχει κάνει και ο αριθμός των δόσεων που του έχουν χορηγηθεί. Ανάλογα στοιχεία θα τηρούνται για τα τεστ.

Τα πιστοποιητικά θα λειτουργούν μέσω ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου συστήματος.

Τα τρία πιστοποιητικά θα εκδίδονται χωρίς χρέωση σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί και θα περιλαμβάνουν barcode που θα «διαβάζεται» από ψηφιακά μέσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter