Η κόρη του Ρίτσου κατά αρθρογράφου της«Καθημερινής»: Για να τελειώνει αυτή η ιστορία της τεράστιας ψευτιάς

Η κόρη του Ρίτσου κατά αρθρογράφου της«Καθημερινής»: Για να τελειώνει αυτή η ιστορία της τεράστιας ψευτιάς

Με μία ανάρτηση υπό τον τίτλο, «Ο Ρίτσος και το ψέμα», η κόρη του ποιητή και συγγραφέας, Έρη Ρίτσου προσπαθεί να βάλει τέλος στην αναπαραγωγή της ψεύτικης είδησης για τον Γιάννη Ρίτσο, από τον αρθρογράφο της Καθημερινής Τάκη Θεοδωρόπουλο.

Ο αρθρόγράφος κάνει λόγο για ένα ανύπαρκτο τελικά ποίημα του Ρίτσου που υποτίθεται υμνούσε τα σοβιετικά τανκς και την εισβολή στην Πράγα. Η κυρία Ρίτσου εξιστορεί την “περιπέτεια” αυτής της είδησης και πώς γεννήθηκε. 

Ο ΡΙΤΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑΕίδα στην Καθημερινή το άρθρο που επισυνάπτω.Λοιπόν για να τελειώνει αυτή η ιστορία της τεράστιας ψευτιάς που λέγεται εδώ και χρόνια και που παρ’ όλες τις διαψεύσεις επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.Ο Ρίτσος ουδέποτε έγραψε ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που “χόρευαν” στην Πράγα και ουδέποτε αναφέρθηκε σε αυτά. Το όλο θέμα ξεκίνησε από μια προσωπική συζήτηση που είχε γίνει παρόντος του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Λιάνη. 

Ο Ρίτσος είχε γυρίσει από τη Μόσχα όπου είχε παρακολουθήσει την παρέλαση της Πρωτομαγιάς (εδώ να κάνω μια διόρθωση. επρόκειτο για την παρέλαση για την Οχτωβριανή Επανάσταση και όχι για την Πρωτομαγιά) και αυτήν περιέγραφε λέγοντας πόσο τον είχε εντυπωσιάσει “η χαρά του κόσμου που περνούσε, κρατώντας λουλούδια, οι μανάδες με τα μωρά αγκαλιά, οι γέροι με τα παράσημα στο στήθος, παντού χαμόγελα, λουλούδια και μπαλόνια. Μια τεράστια γιορτή. Και ήταν τέτοια η ατμόσφαιρα της χαράς που ακόμα και στην στρατιωτική παρέλαση είχες την εντύπωση πως και τα τανκς χόρευαν.”Αυτή την περιγραφή σε μια καθαρά προσωπική κουβέντα, την πήρε ο κ. Λιάνης και την επόμενη μέρα την έκανε ρεπορτάζ γράφοντας πως τα “τανκς χορεύουν” και έτσι ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία που στη συνέχεια έγινε “τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύουν” και στη συνέχεια έγινε “Ο Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύοντας”.Βεβαίως ο κ. Λιάνης τα διέψευσε όλα αυτά και έγραψε το τι πραγματικά είχε ειπωθεί και πως, αλλά φυσικά κανείς δεν έδωσε σημασία στη διάψευση, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.Ο ίδιος ο Ρίτσος, άνθρωπος εξαιρετικά αξιοπρεπής και περήφανος, δεν θέλησε ποτέ να απαντήσει σε όσα γελοία γράφτηκαν σχετικά με το θέμα και από “επώνυμους αριστερούς” της εποχής, θεωρώντας υποτιμητικό για κείνον να απαντήσει σε ένα ψεύδος και να “δικαιολογηθεί” για κάτι που ποτέ δεν είπε ή έκανε.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2075459899203498&id=100002185237867

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter