Η Κοτανίδου καρφώνει Μητσοτάκη – «Αδόκιμη αναφορά» η δήλωση για τις ΜΕΘ

Η Κοτανίδου καρφώνει Μητσοτάκη – «Αδόκιμη αναφορά» η δήλωση για τις ΜΕΘ

Αδόκιμη χαρακτήρισε την δήλωση του πρωθυπουργού περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Μετά από πρωτόγνωρη πολύμηνη και συνεχιζόμενη αυτή τη στιγμή μάχη κατά της πανδημίας, γιατροί, νοσηλευτές και το προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας της χώρας, με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούν τις συζητήσεις περί λειτουργίας των ΜΕΘ. Είτε η αδόκιμη αναφορά της περασμένης εβδομάδας περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ, είτε οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί για διακρίσεις μεταξύ ασθενών προκάλεσαν την ανάγκη να είμαστε σήμερα εδώ, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στον νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η ίδια εξήγησε ότι «Όσον αφορά, τη νοσηλεία ασθενών που χρήζουν ΜΕΘ, οφείλουμε να διευκρινίσουμε, ότι οι ΜΕΘ είναι ένας διακριτός χώρος σε κάθε νοσοκομείο που λειτουργεί 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα. Στις ΜΕΘ υπάρχουν εξειδικευμένα μηχανήματα και εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που φροντίζουν ασθενείς οι οποίοι κατά κανόνα είναι εξαιρετικά βαρέως πάσχοντες. Όταν οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν, η εισαγωγή των ασθενών στη ΜΕΘ γίνεται βάσει κριτηρίων προτεραιότητας που έχουν θεσπιστεί από το σχετικό συμβούλιο Υγείας. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ, προφανώς οι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής και λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον θάλαμο ή σε ειδικό χώρο που έχει φτιάξει το κάθε νοσοκομείο με συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της εκάστοτε κλινικής και της ΜΕΘ του νοσοκομείου» και ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας των ασθενών αυτών γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον της ΜΕΘ» .

Σε ερώτημα σχετικά με την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι ο μέσος όρος θνητότητας στις ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας είναι περίπου 50-60%. Βεβαία μετά από ερώτηση διευκρίνισε η ίδια ότι αυτό το ποσοστό αφορά μόνο τις πολυδύναμες ΜΕΘ και όχι τις αυτοσχέδιες και σίγουρα όχι τους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε κάποιο θάλαμο.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας παραδέχτηκε επίσης ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και μάλιστα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια θα έπρεπε ανά 5 κρεβάτια εντατικής να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10.

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ξεκαθάρισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται επιλογή ασθενών και δεν υπάρχουν κενές κλίνες που να μην χρησιμοποιούνται τόνισαν χαρακτηρίζοντας αδαή όποιον ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter