Η Κούβα τιμά τον Τσε Γκεβάρα

Η Κούβα τιμά τον Τσε Γκεβάρα

Τον κομαντάντε Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ο οποίος εκτελέστηκε πριν από 50 χρόνια, στη Βολιβία, τιμά σήμερα η Κούβα, με επίκεντρο την πόλη Σάντα Κλάρα. 

Στις τελετές θα απουσιάσει για πρώτη φορά ο Φιδέλ Κάστρο, που απεβίωσε στα τέλη του 2016, θα πρωτοστατήσει ο αδελφός και διάδοχός του στην προεδρία της χώρας Ραούλ Κάστρο.

Στη Σάντα Κλάρα, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα ανατολικά της κουβανικής πρωτεύουσας είναι θαμμένα τα λείψανα του επικεφαλής της επανάστασης της Κούβας και των συντρόφων του στα όπλα.

Κάτι ακόμη που σηματοδοτεί μια αλλαγή των καιρών: η απότιση φόρου τιμής στον Τσε καταγράφεται την ώρα που οι τελευταίες αριστερές οργανώσεις ανταρτών της Λατινικής Αμερικής, στην Κολομβία, είτε παρέδωσαν τα όπλα (FARC) είτε διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (ELN, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1964 με έμπνευση, ακριβώς, τη δράση του Τσε).

Ο Ερνέστο Γκεβάρα εκτελέστηκε από Βολιβιανούς στρατιώτες, σε ηλικία 39 ετών, την 9η Οκτωβρίου 1967, αλλά στην Κούβα η ημέρα του «ήρωα της επανάστασης» αυτού είναι η 8η Οκτωβρίου, η ημέρα της σύλληψής του σε χωριό των Άνδεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter