Η Κούβα κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως προσπαθεί να προκαλέσει «οικονομική ασφυξία»

Η Κούβα κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως προσπαθεί να προκαλέσει «οικονομική ασφυξία»

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ αναγνώρισε χθες Δευτέρα πως η χώρα του συνεχίζει να διέρχεται «πολύ περίπλοκη κατάσταση» στο οικονομικό επίπεδο αφότου ξέσπασε η πανδημία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως αποπειρώνται να προκαλέσουν «ασφυξία» στη νήσο για να ανατραπεί η κομμουνιστική κυβέρνηση.

«Μας έχουν θέσει σε κατάσταση μέγιστης πίεσης, οικονομικής ασφυξίας, για να προκαλέσουν την πτώση (της κυβέρνησης) της επανάστασης, για να σπάσουν την ενότητα μεταξύ της ηγεσίας και του λαού» της χώρας της Καραϊβικής, τόνισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

«Αυτό μεταφράζεται σε οικονομικό διωγμό, σε ενίσχυση του αποκλεισμού, σε πελώρια εκστρατεία υπονόμευσης» από μέρους των ΗΠΑ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου «να περιπέσει σε ανυποληψία η επανάσταση», κατήγγειλε ο κ. Ντίας-Κανέλ, επιμένοντας στο ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι «πολύ περίπλοκη».

Για τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος διαδέχθηκε το 2018 τον Ραούλ Κάστρο, η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία από «το δεύτερο εξάμηνο του 2019» και πέρα.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε διαδοχικές εξελίξεις, ειδικά στην ενίσχυση του αμερικανικού εμπάργκο –εφαρμόζεται από το 1962– και τη συμπερίληψη της Κούβας στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία επί των ημερών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021).

«Αυτό μας έκοψε τρόπους χρηματοδότησης που είχαμε», εξήγησε ο κ. Ντίας-Κανέλ, συμπληρώνοντας πως η διατήρηση σε ισχύ των περισσότερων μέτρων της περιόδου της κυβέρνησης του κ. Τραμπ από αυτήν του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν και το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού χειροτέρεψαν τα πράγματα.

«Επλήγησαν οι κυριότερες πηγές εσόδων μας, οι αποστολές εμβασμάτων, ο τουρισμός, οι εισαγωγές (…) το βασικό πρόβλημα είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα συναλλάγματος», επισήμανε ο κουβανός πρόεδρος. Η χώρα δεν έχει εξάλλου πρόσβαση σε δάνεια, όπως αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ντίας-Κανέλ απάντησε εξάλλου στις επικρίσεις για τη στιγμή που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να εφαρμοστεί, εν μέσω πανδημίας, νομισματική μεταρρύθμιση που έθεσε εκτός ελέγχου τον πληθωρισμό — ήταν στο 45,8% από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο και 29% το 2022, κατά τους επίσημους αριθμούς, που ειδικοί θεωρούν μάλλον υποτιμημένους.

«Δεν είμαστε ούτε κλεισμένοι στους εαυτούς μας, ούτε δογματικοί (…) έχουμε την πρόθεση να διορθώσουμε (την οικονομική κατάσταση) το συντομότερο δυνατό», επέμεινε ο πρόεδρος.

Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την εξαφάνιση των σοβιετικών ενισχύσεων τα χρόνια του 1990. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και έξοδο μεταναστών άνευ προηγουμένου.

Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 35% την περίοδο 2019-2023 και η κυβέρνηση παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο πως εισάγει «πρακτικά το 100%» βασικών προϊόντων

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter