Η κρίση στη Μέση Ανατολή δοκιμάζει την ανύπαρκτη εξωτερική μας πολιτική

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δοκιμάζει την ανύπαρκτη εξωτερική μας πολιτική

Σε μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάτησε το κόκκινο κουμπί της πυροδότησης της έντασης διατάσσοντας την εκτέλεση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στο μεταξύ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δέχεται τον ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν για να εγκαινιάσουν την Τετάρτη τον αγωγό Turkish Stream, ενώ έχει στείλει στρατεύματα στην Τρίπολη της Λιβύης για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα και τη συμφωνία που έχουν συνάψει.

Όλη αυτή η κατάσταση, με το Ιράν να απειλεί τις ΗΠΑ με «στρατηγικά αντίποινα που θα τερματίσουν μετά βεβαιότητας την αμερικανική παρουσία στην περιοχή» και τις ΗΠΑ να έχουν κλειδώσει κατά δήλωσή τους 52 στρατηγικά σημεία του Ιράν φέρνουν την περιοχή σε συνθήκες αντίστοιχες με την επιχείρηση «Αλεπού της Ερήμου» το μακρινό 1990 επί προεδρίας Μπους.

Ιράν, ΗΠΑ, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ είναι ουσιαστικά σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Μπροστά σε αυτή την ακραία ένταση, η Ευρώπη αμήχανη παρακολουθεί. Είναι τέτοια η σύγχυση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αποφασίστηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση να συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών, ενώ το Σάββατο μεταβαίνει στη Μόσχα η καγκελάριος της Γερμανίας για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στο Ιράν και στη Λιβύη.

Αλλά αυτός που φαίνεται να κερδίζει στα σημεία και πάλι, είναι η Τουρκία, η οποία ξανά ως διαχρονικά «επιτήδειος ουδέτερος» πρότεινε να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιτευχθεί ανακωχή.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να τον πείσει να υποστηρίξει τα εθνικά μας δίκαια. Η πλήρης αποτυχία της συνάντησης με το έλληνα πρωθυπουργό κυριολεκτικά σε ρόλο κομπάρσου δεν περιποιεί τιμή για το αξίωμά του.

Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά βρίσκεται απομονωμένη, με μια Ευρώπη διαιρεμένη, με μια αμυντική εξωτερική πολιτική να «ζητιανεύει» τα δίκαιο της.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σνομπάροντας την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φέρουν τη χώρα για μια ακόμη φορά με κυβέρνηση Δεξιάς σε άκρως υποδεέστερη από τη γείτονα Τουρκία θέση.

Ο ρόλος κομπάρσου του έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, ο οποίος επέλεξε την αμήχανη σιωπή απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει να προσφέρει καμία καλή υπηρεσία στην Ελλάδα.

Η παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν προμηνύει τίποτα το καλό για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Εθνικό, οικονομικό, πολιτικό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας οδηγήσει και σε απρόβλεπτες οδυνηρές εξελίξεις.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter