Η κυβέρνηση αποκλείει από τα ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά – Προ της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι

Η κυβέρνηση αποκλείει από τα ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά – Προ της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι

Εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) των δήμων αλλά και ιδιωτικών, αφήνει η κυβέρνηση περίπου 65.000 παιδιά, σπρώχνοντας ταυτόχρονα προς την ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ έχουν δεχτεί καταγγελίες από μητέρες, οι οποίες ενώ πληρούσαν στο έπακρο τα κριτήρια που θέτει η σχετική Πρόσκληση, ενώ έλαβαν αρκετά υψηλή μοριοδότηση, ενώ είναι τρίτεκνες, πολύτεκνες, άνεργες, με χαμηλά εισοδήματα κλπ, ενώ κάθε χρόνο μέχρι σήμερα λάμβαναν κανονικά voucher για τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών τους στα ΚΔΑΠ, φέτος δεν έλαβαν voucher και τα παιδιά τους μετά από χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής και παιδαγωγικής απασχόλησης θα μείνουν εκτός δομών.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτεται από έρευνα που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ υπάρχουν Δήμοι, στους οποίους αποκλείστηκε από το Πρόγραμμα έως και το 50 % των παιδιών που εγγράφονταν κάθε χρόνο στα ΚΔΑΠ ενώ υπάρχουν και πολλές αναφορές για Δήμους που αποκλείστηκαν ακόμα και τα 2/3 των παιδιών. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι εργαζόμενοι σημειώνει ότι «θα περίμενε κανείς, από μία Κυβέρνηση που προσεγγίζει τα θέματα παιδικής προστασίας με τόση ευαισθησία και από έναν Πρωθυπουργό που έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεσμεύεται ότι “δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών παιδικής μέριμνας (παιδικών, ΚΔΑΠ κλπ)”, πως δεν θα προέβαινε ποτέ σε έναν τόσο προσεκτικά στοχευμένο, όπως αποδείχτηκε, σχεδιασμό ο οποίος θα είχε στο επίκεντρό του την συρρίκνωση και – ενδεχομένως – τον εν τέλει αφανισμό των ΚΔΑΠ».

Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας οι εργαζόμενοι

Ο άδικος αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό πρόβλημα, καθώς όπως καταγγέλλεται, τα ΚΔΑΠ των οποίων η πληρότητα σε παιδιά κατόχους voucher θα κυμανθεί από 25% μέχρι 50%-60%, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, και δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες Δήμοι λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, είναι πιθανό -αν όχι δεδομένο- σε πολλά ΚΔΑΠ να μπει οριστικά λουκέτο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην απόλυση.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην ουσία για να κλείσουν τα ΚΔΑΠ, αγνοώντας τις προτάσεις και τις υποδείξεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ όλης της Xώρας Ελλάδας και δεκάδων Αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων που ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Τονίζουν επιπλέον ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση που οδηγεί συνειδητά στην ανεργία και εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενους στις δομές και 65.000 παιδιά αποκλεισμένα, λόγω μιας φιλευλεύθερης πολιτικής προσέγγισης που προσεγγίζει την λειτουργία των Δομών αυτών με όρους “αυτορρύθμισης από τους κανόνες της αγοράς” και όχι ως μια παιδαγωγική, ελεύθερη δημιουργική απασχόληση που ουσιαστικά και έμπρακτα στηρίζει την Ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας ».

«Σταματήστε τον εμπαιγμό»

Το γεγονός του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών από τα δημοτικά ΚΔΑΠ, σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας ότι «μένουν εκτός χιλιάδες παιδιά με αναπηρία για τα οποία ο θεσμός είναι εξαιρετικά σημαντικός από παιδαγωγικής και ψυχολογικής άποψης» και επισημαίνοντας τον κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ. Η κα Φωτίου επεσήμανε περαιτέρω την ανάγκη αύξηση της δαπάνης για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ, «έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά, με αναπηρία και μη, που έχουν φάκελο πλήρη ως προς τις προϋποθέσεις».

«Έχουμε καταγγείλει εδώ και δύο μήνες την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που κατεδαφίζει την παιδική φροντίδα και προστασία σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑΜΕΑ. Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε. Η κυβέρνηση, όρισε εκ των προτέρων ότι μόνον το 35% του συνολικού φετινού προϋπολογισμού των vouchers μπορεί να διατεθεί για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ. Φέτος όμως, λόγω των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε χρόνο αύξαινε τις δαπάνες και τα παιδιά που έπαιρναν voucher, υπήρξε διπλασιασμός, σε σχέση με το 2019, των αιτήσεων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ (66.000 αιτήσεις επιπλέον) επεσήμανε και πρόσθεσε ότι: «δεκάδες χιλιάδες παιδιά που επί σειρά ετών παρακολουθούσαν δωρεάν τις δραστηριότητες στις δύο αυτές δομές, έμειναν φέτος εκτός voucher, παρόλο που οι γονείς τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και μάλιστα συμπληρώνουν υψηλό αριθμό μορίων».

«Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προνοήσει ώστε όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους να πάρουν voucher για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Γι αυτό αύξησε όσο χρειαζόταν από εθνικούς πόρους τον προϋπολογισμό του προγράμματος ‘’Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’’. Μέσα σε μια τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέλαβε από τη ΝΔ το 2015, 79.000 vouchers, κόστους 170 εκ., τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 vouchers, δαπάνης 279 εκ., εκ των οποίων 220 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όμως δεν θίγει μόνον οικογένειες και παιδιά, αλλά και εργαζόμενους. Όπως τονίζουν σε ανακοινώσεις τους δήμαρχοι και εργαζόμενοι, σε πολλούς δήμους αποκλείσθηκαν τα μισά έως και τα 2/3 των παιδιών που ήταν ενταγμένα πέρυσι σε δημοτικά ΚΔΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα υποστούν σοβαρή μείωση των εσόδων από τα vouchers, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, με απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται εκεί διαρκώς 7 έως και 18 χρόνια» κατέληξε, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη δαπάνη για vouchers σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ, κατά τα 97 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, ώστε όλα τα παιδιά που έχουν πλήρεις φακέλους να πάρουν voucher, καθώς και να δημοσιοποιήσει την προκήρυξη για τα vouchers σε παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, σταματώντας τον εμπαιγμό των γονιών και την επικοινωνιακή καπηλεία τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter