Η κυβέρνηση βάζει «στον γύψο» τις εργατικές κατακτήσεις

Η κυβέρνηση βάζει «στον γύψο» τις εργατικές κατακτήσεις

Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει το Μαξίμου με νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει στον γύψο εργατικά δικαιώματα και να ανατρέψει κατακτήσεις ετών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημαίνει το ΚΚΕ που καλεί σε απεργιακό ξεσηκωμό και λαϊκή αντεπίθεση. Ο Περισσός χαρακτηρίζει «νομοθετικό έκτρωμα» το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», το οποίο σε γενικές γραμμές δημοσιοποιήθηκε, μετά την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο (29.10.2020) από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θα έχουν την τύχη όσων προσπάθησαν να βάλουν στο γύψο τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και «τελικά έμειναν στην ιστορία ως πολιτικές γελοιογραφίες».

Στο προωθούμενο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Επίσης με βάση την κυβερνητική ανακοίνωση προβλέπεται προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή. Δηλαδή, όπως εξηγεί το ΚΚΕ, «οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα». Γι αυτό ο Περισσός σημειώνει ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο φέρνει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα». Όπως σημειώνει, στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα.

«Επανέρχεται ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους, 44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του Λάσκαρη», αναφέρει το ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, τονίζει το ΚΚΕ, η κυβέρνηση εγκαινιάζει ένα κυνήγι απέναντι στα συνδικάτα, δημιουργώντας ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν. Και προσθέτει ότι «επιδιώκουν να φτιάξουν ένα αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας».

Παράλληλα, ο Περισσός επισημαίνει ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός, επεκτείνεται η ευελιξία και παράλληλα αναβαθμίζεται ως υπέρτατος ρυθμιστής ο Οργανισμός που πλειοψηφεί το κράτος και η εργοδοσία (ΟΜΕΔ). Κρίνει ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους. Και καταλήγει: «Είναι βαθιά γελασμένη. Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θα έχουν την τύχη των προηγούμενων από αυτούς, που προσπάθησαν να βάλουν στο γύψο τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και τελικά έμειναν στην ιστορία ως πολιτικές γελοιογραφίες. Είναι ώρα απεργιακού συναγερμού, οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης!».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter