Η κυβέρνηση επιτίθεται, η ΓΣΕΕ σφυρίζει αδιάφορα

Η κυβέρνηση επιτίθεται, η ΓΣΕΕ σφυρίζει αδιάφορα

Προδίδει τους μισθωτούς αντί να τους εκπροσωπεί στη συζήτηση των πορισμάτων της επιτροπής Πισσαρίδη

Γυμνός και χωρίς επί της ουσίας εκπροσώπηση φαίνεται ότι πηγαίνει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας στον κοινωνικό διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση για τα θέματα που εισάγει η επιτροπή Πισσαρίδη.

Πέραν του ότι πρόκειται για ξεκάθαρα προσχηματική διαδικασία και από μόνη της η συμμετοχή του εργατικού κινήματος νομιμοποιεί τις σχεδιαζόμενες εκ των προτέρων κυβερνητικές στοχεύσεις, η διοίκηση της ΓΣΕΕ (που αποτελεί και τον εκπρόσωπο των μισθωτών) φαίνεται ότι εισέρχεται σε αυτό τον «διάλογο» κυρίως για να βάλει πλάτη σε όσα θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εναντίον των εργαζομένων και όχι για να αντιταχθεί σε αυτά…

Καθίσταται προφανές ότι ως θεσμικός «παίκτης» του κοινωνικού διαλόγου (μαζί με ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) δεν θα μπορούσε παρά μόνο τυπικά να συμμετάσχει σε όλη αυτήν τη διαδικασία. Ωστόσο το θέμα δεν είναι ο τύπος αλλά η ουσία. Μια ουσία που άπτεται του περιεχομένου της όποιας αντίδρασης και μάλιστα με τεκμηριωμένες θέσεις και επιχειρήματα.

Υπογράφει το πόρισμα και το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, έχει υπογράψει το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, χωρίς να φαίνεται πως έχει αντιταχθεί σε όσα αναφέρονται και στρέφονται εναντίον των μισθωτών. Σε παλαιότερες, προ Αργείτη, εποχές το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ ήταν ο θεμελιωτής της αντίθετης άποψης και με αδιάσειστα στοιχεία έδινε πολύτιμα εργαλεία στη διαπραγμάτευση που έκαναν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Τώρα;

Ηγεσία ασυνείδητων καρεκλοκένταυρων

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ συμπεριέλαβε το θέμα της συμμετοχής στον κοινωνικό διάλογο για το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη μαζί με τα θέματα συμμετοχής στο διεθνές φόρουμ «Ελλάδα 2040» και στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821! Αυτό και μόνο καταδεικνύει πώς αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ όλα αυτά που έρχονται και θίγουν θεμελιωμένες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. «Για μία φορά ακόμα επιβεβαιώθηκε ο βρόμικος ρόλος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Μιας ηγεσίας ασυνείδητων καρεκλοκένταυρων που χωρίς ίχνος ντροπής, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι συνθλίβονται από τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά από πάνω βάζει και πλάτη για το πέρασμα αυτών των πολιτικών» ήταν η οργίλη αποστροφή στο δελτίο Τύπου της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ.

Εξάλλου μέχρι τώρα η διοίκηση της ΓΣΕΕ την ίδια περίοδο που ξηλώνεται η προστασία που παρέχει η εργατική νομοθεσία στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ποιεί τη νήσσαν λες και δεν την αφορά το τι συμβαίνει…

Σε βαθιά ύπνωση οι εργατοπατέρες

Είναι εξοργιστικό μάλιστα το γεγονός ότι ακόμη και η τελευταία νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις καταργεί τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που έχουν σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, η διοίκηση της ΓΣΕΕ (μήπως επειδή συμφωνεί;) δεν βρήκε χρόνο να κοινοποιήσει την αντίθεσή της έστω με τη δημοσιοποίηση ενός δελτίου Τύπου!

Στην ίδια περίπου κατάσταση «αυτο-ύπνωσης» βρισκόταν και στις προηγούμενες πέντε νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη εις βάρος των μισθωτών. Οταν δηλαδή:

• Κατάργησε τη ρύθμιση που προέβλεπε την υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων.

• Κατάργησε τις ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες.

• Υποβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

• Κατάργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Κατάργησε τους κανόνες για τη δήλωση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter