Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναφέρνει την πολιτική επιστράτευση απεργών στο …όνομα του κορονοϊού!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναφέρνει την πολιτική επιστράτευση απεργών στο …όνομα του κορονοϊού!

Εντονες αντιδράσεις από σωματεία και κοινωνικές οργανώσεις προκαλεί η επαναφορά του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης κατά τη διάρκεια απεργιών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιέλαβε την πρόβλεψη αυτή στα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού! Η κυβέρνηση της ΝΔ αναστέλλει την νομοθετική ρύθμιση του 2015 που όριζε ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας ή ανάλογης μορφής κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων, πριν ή μετά την κήρυξή τους». Ετσι, εν μέσω πανδημίας και έκτακτων μέτρων, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να επαναφέρει τη δυνατότητα πολιτικής επίταξης προσωπικών υπηρεσιών και κάθε είδους επίταξης για απεργούς. Μάλιστα, θέλοντας να εμφανίσει ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο θέτει ως ημερομηνία ισχύος το τέλος Απριλίου 2020. Είναι εντυπωσιακό ότι η πρόβλεψη που αφορά απεργίες εντάχθηκε στο …οπλοστάσιο κατά του κορονοϊού.

Το επίμαχο άρθρο 12 που επιτρέπει να επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση προσωπικών υπηρεσιών πριν ή μετά την κήρυξη απεργίας εντάχθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ, τεύχος Α΄, Αρ. Φύλλου 68-20.3.2020) και έχει τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης». Το δωδέκατο άρθρο υπό τον τίτλο «Αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας», αναφέρει το εξής: «Αναστέλλεται η ισχύς της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4325/2015 (Α΄ 47) έως τις 30 Απριλίου 2020».

Με άλλα λόγια, φεύγει από τη μέση κάθε αναφορά του νόμου 4325 που είχε ψηφισθεί επί ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2015 ότι σε καμμιά περίπτωση δεν επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση ως μέτρο κατά απεργιακών κινητοποιήσεων. Μένει η γενική ρύθμιση ότι η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μπορεί να επιβληθεί αποκλειστικά σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Επίσης, διατηρούνται οι διατάξεις για επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, η οποία, ύστερα από κυβερνητική απόφαση, πραγματοποιείται με «Φύλλα Επίταξης» -όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

Ηδη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν στο ο ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση φέρνει σήμερα με τον πιο προκλητικό τρόπο, μέτρα, αξιοποιώντας την πανδημία, με στόχο να τα συνηθίσουν οι εργαζόμενοι. Κι αυτό την ίδια στιγμή που, όπως σημειώνει, υπάρχουν καταγγελίες για την πλήρη ασυδοσία εργοδοτών εν μέσω πανδημίας, με τον καταιγισμό απολύσεων άνευ προηγουμένου με πάνω από 40.000 σε 10 μέρες , με μονομερείς εργοδοτικές ενέργειες συνθλίβοντας μισθούς και εργασιακές σχέσεις, με το συντριπτικό χτύπημα των δικαιωμάτων σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους οποίους κρατούν μαντρωμένους στη δουλειά, χωρίς άδειες εις βάρος της υγείας τους κ.ά.

Προειδοποιεί ότι το μέτρο της επιβολής πολιτικής επιστράτευσης για απεργούς ήρθε για να μείνει. Και το ΠΑΜΕ καταλήγει: «η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει εργασιακό καθεστώς γαλέρας με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο, με τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα σε καραντίνα. Η μόνη χρησιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου είναι να αφήσει πλήρως ελευθέρα τα χέρια της εργοδοσίας, για να κάνει ότι θέλει μέσα στους χώρους δουλειάς.

Είναι αδίστακτοι! Ο στόχος είναι να κλείσουν τα στόματα! Καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter