Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο δημόσιας υγείας (Audio)

Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο δημόσιας υγείας (Audio)

Πολύ σωστά υπάρχει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αλλά απουσιάζει το κομμάτι που θα συνέδεε όλη αυτή τη σοφία με την κοινωνική πραγματικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, Βασίλη Διαμαντόπουλο. 

Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο Δημόσιας Υγείας, κατήγγειλε μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Διαμαντόπουλος.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συνέχισε στις βάσεις που επαναθεμελίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημόσια Υγεία, δεν πήρε καν ειδικευόμενους στα νοσοκομεία, δεν λειτουργεί το προπτυχιακό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), δεν έδωσε καν το επίδομα στήριξης στους υφιστάμενους γιατρούς Δημόσιας Υγείας που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, κάνει μόνο αποσπασματικές κινήσεις», περιέγραψε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σε όλη την Ευρώπη η Δημόσια Υγεία έχει αναπτυχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με συγκεκριμένες δομές, συγκεκριμένο χαρακτήρα, υπαλλήλους με ειδικές γνώσεις, διακριτούς ρόλους. Λειτουργεί ως πολύ μεγάλη δομή με αρκετά μεγάλη χρηματοδότηση, υπερβαίνει συνολικά το 3%-4%, όταν στην Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει το 0,5%, είναι τεράστια η διαφορά, δεν έχουμε οργανωμένη Δημόσια Υγεία. Και η Δημόσια Υγεία είναι πολυτομεακή, ούτε καθαρά ιατρική ούτε καθαρά νοσηλευτική ούτε καθαρά διοικητική, είναι μία ομπρέλα πάρα πολλών με πάρα πολλούς, διακριτούς ρόλους. Και το διακριτό έχει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, «το κακό είναι ότι δυστυχώς το υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα έχει τη Δημόσια Υγεία ως κομμάτι δικό του, οι διευθυντές Δημόσιας Υγείας έχουν παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς κανείς να προβλέψει έναν διυπουργικό κλάδο και μία διυπουργική επιτροπή για να συνεργάζονται. Δεν υπάρχει συνεκτικός κρίκος όλων των υπηρεσιών Υγείας επιτελικού χαρακτήρα, όπως γινόταν τα παλιά χρόνια», θύμισε, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για τη μετάβαση στη σημερινή αρνητική πραγματικότητα.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το κομμάτι της ειδίκευσης στη Δημόσια Υγεία, επανέφερε την ειδικότητα ως Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, αλλά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επανέφερε ούτε την Εξεταστική Επιτροπή ελέω ΚΕΣΥ ούτε οι θέσεις ειδικευόμενων, που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 20 στα νοσοκομεία φέτος τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, δεν λειτουργεί ούτε το προπτυχιακό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ως μετεξέλιξη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, αγγίζει το κωμικό», ανέφερε.

Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για πραγματική επανεκκίνηση της Δημόσιας Υγείας. Ο τελευταίος σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί πέρσι τον Μάρτιο, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έκανε τη Δημόσια Υγεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες, σαν ξεχωριστό κομμάτι, «shop-in-shop». Αποτέλεσμα, εκεί που έπρεπε να καθίσουν 10 άνθρωποι να συνεννοηθούν, τώρα έγιναν 12. Κι αυτό για να εκτελούν κάποια πολιτικά προγράμματα. Αν το σχέδιο ήταν συνεκτικό δεν θα ήταν κακό, αλλά είναι αποσπασματικό. Δεν ενώνει υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας με διακριτούς ρόλους, κάποιος έκανε «άλλη» υπηρεσία που «πάλι» κάνει Δημόσια Υγεία με παρεμφερείς όρους σε άλλο υπουργείο!

Ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας SARS-CoV-2 και της COVID-19, ο κ. Διαμαντόπουλος ξεκαθάρισε ότι πολύ σωστά υπάρχει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Αλλά αυτοί είναι ειδικοί στο να διαχειριστούν τη φύση, πορεία, επιδημικότητα, πολλά στοιχεία, ακόμη και τη φαρμακοκινητική του κορονοϊού. Απουσιάζει από την Επιτροπή το κομμάτι που θα συνέδεε όλη αυτή τη σοφία με την κοινωνική πραγματικότητα. Γιατί Δημόσια Υγεία δεν είναι μόνο η σωματική υγεία, είναι και η κοινωνική και η ψυχική υγεία, είναι τα προγράμματα στην ίδια την κοινωνία. Αυτό λείπει, εκτίμησε.

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι γιατροί Δημόσιας Υγείας με πλήθος επιστολών και παρεμβάσεων είχαν ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αλλά δεν είναι το πιο σωστό να γίνονται συνδικαλιστικά οι παρεμβάσεις, πρέπει να δημιουργούνται σωστές επιστημονικές συμπεριφορές. Είναι διπλή η ευκαιρία, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για την εξέλιξη της Δημόσιας Υγείας. Γιατί αύριο θα έρθουν νέες νόσοι και προβλήματα, ρύπανσης, περιβαλλοντικά κ.λπ. Θα πρέπει να ξαναμπούμε σε συζήτηση για συνολική επαναφορά της Δημόσιας Υγείας με δομές που θα έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συμπεριφορές. Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, δεν πήραν καν τους 20 ειδικευόμενους στη Δημόσια Υγεία, δεν έδωσαν καν το επίδομα ενίσχυσης στους γιατρούς Δημόσιας Υγείας, όπως σε όλους τους άλλους, επειδή υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών. Μας ξέχασαν. Δεν είναι το οικονομικό, είναι ηθικό το θέμα…» κατέληξε.

Πηγή: Στο Κόκκινο

Ακούστε το ηχητικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter