«Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή και του μαζικού αθλητισμού»

«Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή και του μαζικού αθλητισμού»

Το Oceanman είναι η μεγαλύτερη κολυμβητική διοργάνωση στην Ελλάδα με διαφορά από τη δεύτερη. Με 800 ξένους κολυμβητές και 400 Έλληνες, η διοργάνωση που διεξάγεται στο Οίτυλο στο υπέροχο Λιμένι της Μάνης, αποτελεί μια απόδειξη ότι ο μαζικός αθλητισμός και ο αθλητικός τουρισμός έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Oceanman Greece Αρμάνδος Λινάρδος μίλησε στο runnfun.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές που δεν έχουν… φωνή, τονίζοντας ότι θα πρέπει όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν οι φορείς να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους στους διοργανωτές, προκειμένου οι διοργανώσεις που βρίσκονται στον «πάγο» από τον Μάρτιο του 2020 να επιστρέψουν.

– Είναι εφικτό να διοργανωθούν μαζικοί αγώνες το 2021;

Από τον Μάρτιο του 2020 στην Ελλάδα οι διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε κλάδο της οικονομίας μιας και έχουν όλα σταματήσει και όλοι περιμένουμε την επόμενη μέρα. Το 2021 αναμένουμε μια εντυπωσιακή επανεκκίνηση και επιστροφή στην κανονικότητα η οποία έχει λείψει σε όλους τόσο πολύ. Η άποψη μου είναι ότι από τον δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αρχίσει να φαίνεται η επάνοδος ή όχι στις διοργανώσεις. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αλλά και το ποσοστό εμβολιασμών θα κριθεί αν επιτραπούν πολιτιστικές ή αθλητικές διοργανώσεις.

– Είναι οι διοργανωτές έτοιμοι να ανταπεξέλθουν και πρακτικά και οικονομικά;

Οι μεγάλες διοργανώσεις επλήγησαν την περσυνή χρονιά πάρα πολύ. Πέρσι γίνανε κάποιες προσπάθειες αλλά ήταν σε τοπικό επίπεδο και μικρές σε κλίμακα αθλητών – συμμετοχών. Οι μεγάλες διοργανώσεις οι οποίες μάλιστα έχουν και εισαγόμενο κόσμο δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν. Αν οι φορείς θέσουν ρεαλιστικούς στόχους μαζί με τους διοργανωτές στην αναλογία αθλητών νομίζω θα βρεθεί η χρυσή τομή για την επανεκκίνηση.

– Αποτελούν οι αγώνες ψυχοθεραπεία;

Ο αθλητισμός είναι πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας, η άσκηση για τους περισσότερους είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Οι αγώνες κατ’ επέκταση είναι το αποκορύφωμα κάθε αθλητή για την επιβράβευση της προσπάθειας που έχει κάνει.

– Υπάρχει η βούληση από την τοπική αυτοδιοίκηση σε κάθε περίπτωση να συνδράμει σε θετική κατεύθυνση;

Οι τοπικές κοινωνίες πάντα προσπαθούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη του τόπου τους. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν κοιτάνε με καλό μάτι αυτή την περίοδο μαζικές εκδηλώσεις με τον φόβο για ένα κύμα κρουσμάτων στην τοπική κοινωνία που θα είναι καταστροφικό.

– Θα βοηθήσουν οι αγώνες αυτοί στο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για τα έσοδα του τουρισμού;

Οι χώρα μας μετά το περσινό καλοκαίρι έχει ανάγκη γενικά τον εσωτερικό τουρισμό και μια μορφή του είναι και ο αθλητικός τουρισμός. Γνώμη μου θα είναι μια τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία και ένας τόνος αισιοδοξίας. Οι μεγάλοι αγώνες οι οποίοι έχουν και επισκέπτες από το εξωτερικό συνδράμουν τα μέγιστα στα έσοδα του τουρισμού που έχει θέσει η κυβέρνηση. Πρέπει όμως η επάνοδος στον τουρισμό να γίνει με προσοχή, και με προσεκτικά βήματα. Ειδικά οι πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις πρέπει να ακολουθήσουν σταθερά βήματα.

– Παρατηρήσαμε οι περισσότεροι, ότι όπου και αν έγιναν αγώνες το 2020 δεν υπήρχε αύξηση κρουσμάτων ακόμα και 15-20 ημέρες μετά. Μπορεί αυτό να αλλάξει τα δεδομένα;

Όπως ανέφερα και παραπάνω οι προσπάθειες που έγιναν την περσινή περίοδο ήταν σε μικρή κλίμακα και σε τοπικό επίπεδο, το αποτέλεσμα ήταν θετικό από την μη αύξηση των κρουσμάτων αλλά δεν έχουμε αποτέλεσμα από μεγάλες διοργανώσεις με πολυάριθμες συμμετοχές αθλητών και επισκεπτών. Αυτό θα ήταν το κλειδί. Προσωπικά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση αλλάζει τα δεδομένα.

– Υπάρχει τρόπος να συσταθεί μια ομάδα που να μπορεί να συζητά με την πολιτική ηγεσία;

Είναι η κατάλληλη περίοδος να συσταθεί και οργανωθεί μια ομάδα ή ένας φορέας για τους διοργανωτές για συζητά με την πολιτεία. Τα προβλήματα των διοργανωτών είναι πολλά περισσότερα και όχι μόνο η τωρινή κατάσταση με τον COVID-19. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί στην κυβέρνηση και να βρεθούν τρόποι ανάπτυξης αυτού του σημαντικού κλάδου της οικονομίας. Η έλλειψη αθλητικής παιδείας στον ελληνικό πληθυσμό, που θεωρεί λανθασμένα ότι η άθληση είναι είδος πολυτέλειας, δημιουργεί πρόβλημα στις προτεραιότητα για άνοιγμα και οριοθέτηση προδιαγραφών για την επανεκκίνηση των διοργανώσεων. Θα πρέπει να μπούμε στο κάδρο των συζητήσεων. Δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν έχει ακόμα δοθεί το πράσινο φως για άθληση στους νέους αθλητές οι οποίοι μάλιστα έχουν και κίνητρο για διάκριση.

– Είστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και παράλληλα να κερδηθούν και νέοι αθλούμενοι με το πέρας της πανδημίας;

Η πανδημία πίσω της άφησε και ένα πολύ καλό στην ελληνική κοινωνία, οι αθλούμενοι αυξήθηκαν και κάθε μέρα όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να ασκείται στη φύση. Μόνο κέρδος είναι αυτό για τις διοργανώσεις. Αν έστω και μετά το πέρας της πανδημίας μείνει το 20% είναι τεράστιο κεφάλαιο που πρέπει να το δούμε ως τη κάλυψη του χαμένου εδάφους του τελευταίου χρόνου.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter