Η Κύπρος καλωσορίζει το γεωτρύπανο Saipem 12000 (Photos)

Η Κύπρος καλωσορίζει το γεωτρύπανο Saipem 12000 (Photos)

«Saipem 12K, καλωσόρισες στην Κυπριακή #ΑΟΖ. Η «Καλυψώ» σε περιμένει… Καλές επιτυχίες @ENI και @TOTAL». Με αυτό το μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter καλωσόρισε στην Κύπρο το γεωτρύπανο της ENI-TOTAL ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο υπουργός ανάρτησε στο Twitter και φωτογραφίες από την πτήση, που πραγματοποίησε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης πάνω από το Saipem 12000, καθώς έμπαινε στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Με βάση τον προγραμματισμό, που έχει γίνει, το Saipem 12000 θα αρχίσει την ερευνητική στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ στις 31 Δεκεμβρίου ή την Πρωτοχρονιά.

Το προσωπικό του γεωτρύπανου καλωσόρισαν σήμερα υπηρεσιακοί παράγοντες από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι μετέβησαν επί τόπου με ελικόπτερο . Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ακολουθήσει μια ακόμα γεώτρηση από την ΕΝΙ- TOTAL , στο τεμάχιο 3, στον στόχο “Σουπιά”.

Από τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε παρενόχληση, παρότι στην περιοχή βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Στον στόχο «Καλυψώ» βρίσκονται και δύο πλοία υποστήριξης.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσιεύει χάρτη, στον οποίο σημειώνονται:

1. Το σημείο του στόχου «Καλυψώ», όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000. Με λευκό κύκλο η ζώνη προστασίας από θάλασσα και αέρα, όπως καθορίστηκε με Navtex και Notam που εκδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

2. Με μπλε χρώμα η ζώνη για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και του γεωτρύπανου, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική Navtex.

3. Με κίτρινο χρώμα η ζώνη, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Notam, για τις πτήσεις των ελικοπτέρων που μεταφέρουν κυρίως προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

4. Μεγάλη θαλάσσια ζώνη έκτασης 27.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού και έχει ισχύ μέχρι και αύριο, 28 Δεκεμβρίου.

5. Με κόκκινο χρώμα, η τουρκική παράνομη navtex με αρ. 1414, που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου με ισχύ μέχρι και σήμερα για «στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες δραστηριότητες και δραστηριότητες επιφάνειας, για την προστασία κρίσιμων υποδομών».

Για το καλοκαίρι του 2018 έχουν προγραμματιστεί δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από την Exxon Mobil.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter