Η κυβέρνηση δείχνει τα Rafale για να κρύψει τις αποτυχίες στην Υγεία, Οικονομία και Παιδεία

Η κυβέρνηση δείχνει τα Rafale για να κρύψει τις αποτυχίες στην Υγεία, Οικονομία και Παιδεία

Τα Rafale δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε έξαρση θανάτων, ράλι ακρίβειας και αύξηση κόστους δανεισμού

Με την παραλαβή των έξι αεροσκαφών Rafal και την απαξίωση της κυβέρνησης στις αντιδράσεις για την κομματική καπηλεία τους να βρίσκεται ψηλότερα από όλα τα ζητήματα στην ατζέντα του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιφύλαξε μισόλογα και δικαιολογίες τόσο για την έξαρση καθημερινών θανάτων από τον κορονοϊό και για την αγωνία της αγοράς για παράταση της εξόφλησης των κορονοχρεών, όσο και για το νέο άδειασμα που υπέστη η κυβερνητική εκτίμηση για αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου εντός τριμήνου, αλλά και για το γεγονός πως την Τετάρτη η χώρα μας δανείστηκε με επιτόκιο υπερδιπλάσιο από αυτό του περασμένου Ιουνίου.

Λοιμωξιολόγος ενδύθηκε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει τους λόγους που εδώ και ημέρες έχουμε καθημερινά 100 και πλέον νεκρούς, δεν δίστασε για μία ακόμα φορά να κάνει συγκρίσεις «από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».

«Προφανώς και ο αριθμός των θανάτων απασχολεί. Στο δημόσιο διάλογο κατά καιρούς έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις. Συνδέεται ο αριθμός των θανάτων με το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, με τον χρόνο που τα περιστατικά αυτά έρχονται στα νοσοκομεία, με τα υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως έχουν, προφανώς με κάποιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όλα αυτά είναι παράμετροι και παράγοντες που ο καθένας στο μέγεθός του παίζει ένα ρόλο στο να έχουμε δυστυχώς αυτού του μεγέθους τις απώλειες» απάντησε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ στη συνέχεια επιδόθηκε στις γνωστές παρελκυστικές συγκρίσεις από το ξεκίνημα της πανδημίας έως και σήμερα.

Παρά το γεγονός πως οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα έχουν φτάσει τους 650, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως «η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει στον ευρωπαϊκό ή κάτω από το μέσο όρο σε ανθρώπινες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα», αποδίδοντας την κατάσταση στους ανεμβολίαστους, τονίζοντας πως εκείνοι που διασωληνώνονται ή χάνουν τη μάχη είναι κατά 85% πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Παραδέχτηκε την αυξημένη πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ, ενώ υποστήριξε πως «άνοιξαν νέες εμβολιαστικές γραμμές σε 26 νησιά για παιδιά 5 με 11 ετών», παρότι προσφέρονται στους γονείς ημερομηνίες εμβολιασμού μόνο για τις 28 Ιανουαρίου και τις 4 Φεβρουαρίου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, επέλεξε να αναφερθεί στα έξι Rafale που την Τετάρτη έφτασαν στην Τανάγρα, υποστηρίζοντας πως πλαισιώνουν «την οικονομική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων». Μάλιστα, συμπλήρωσε την κομματική εκμετάλλευση της κοστοβόρας εξαγοράς εξοπλισμών με την ανακοίνωση της απαλλαγής από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων των ενόπλων δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα ισχύσει και για την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, καθώς και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Σε ερώτηση δε για την έντονη κριτική που σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν στην κυβέρνηση για την κομματική εκμετάλλευση μέσω τηλεοπτικού σποτ που διέπραξε με την παραλαβή των εξοπλισμών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και για το γεγονός πως δεν προσεκλήθη στην παραλαβή ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν θα μπει σε πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν για ένα γεγονός που κάνει τους Έλληνες ασφαλέστερους και περήφανους». Μάλιστα, υπογράμμισε πως στην τελετή υπήρξε εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και του κόμματος του Βελόπουλου.

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει μία σειρά από ζητήματα που άπτονται της οικονομίας. Αναφορικά με το κόστος δανεισμού της χθεσινής έκδοσης ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο του 1,8% το οποίο έκρινε «ικανοποιητικό» επικαλούμενος μία διεθνή άνοδο αποδόσεων των ομολόγων, έφτασε στο σημείο να το συγκρίνει με το αντίστοιχο του Μαρτίου του 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπεράνει πως το σημερινό είναι κάτω από το μισό. Ωστόσο, παρότι δέχθηκε ερώτηση για το γεγονός πως το σημερινό 1,8% είναι υπερδιπλάσιο από το 0,88% του περασμένου Ιουνίου, επέμεινε στον χαρακτηρισμό «ικανοποιητικό».

Παράλληλα, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που αναμένεται να κρατήσει πολύ περισσότερο από το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως έχει προβλέψει ο Κ. Μητσοτάκης. Ο Γ. Οικονόμου τόνισε πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως «έχουμε πάρει μέτρα που μετριάζουν το αποτύπωμα της κρίσης, προφανώς θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης, όσο η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ακόμα πιο έντονα απέφυγε να απαντήσει για το αίτημα εκπροσώπων της αγοράς να δοθεί παράταση προθεσμίας της ρύθμισης των κορονοχρεών που εκπνέει τις επόμενες ημέρες, αφού απάντησε πως «αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα που έρχονται από την αγορά, όταν αποφασιστεί ή αν χρειαστεί να ανακοινωθεί και κάτι επιπλέον, εδώ είμαστε να τα δούμε, κυρίως στους κλάδους εκείνους που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα».

Τέλος, σε ερώτηση με αφορμή την σοκαριστική υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη και το γεγονός πως σύμφωνα με τη μαρτυρία της πως επί τρεις ημέρες έπρεπε να μείνει χωρίς να πλυθεί ώστε να εξεταστεί από ιατροδικαστή, ο ίδιος επέλεξε αρχικά τονίσει πως πρόκειται για μία «ανοιχτή δικαστική υπόθεση». Ακολούθως, απαντώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει ιατροδικαστικές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει «διαρκή προτεραιότητα την ενδυνάμωση και ενίσχυση υπηρεσιών του κράτους, για την ταχύτερη επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter