Η κυβέρνηση δεν διάβασε την έκθεση του State Department αλλά κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για του 2018

Η κυβέρνηση δεν διάβασε την έκθεση του State Department αλλά κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για του 2018

Να κάνει το άσπρο μαύρο επιχειρεί η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της, καθώς αφού το πρωί απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του documentonews.gr και στη συνέχεια στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ευρήματα του State Department για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα το 2022, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με αποσπασματικές αναφορές στην έκθεση του 2018!

Μπορεί η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων στο προσφυγικό, την ελευθερία της έκφρασης και τη λίστα Πέτσα, τις υποκλοπές, τις έμφυλες διακρίσεις, την εργασία και άλλα, όμως στην κυβέρνηση δεν ορροδούν προ ουδενώς.

Στην εν λόγω έκθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι για την χώρα μας υπήρχαν αξιόπιστες αναφορές για «σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου- περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής νόμων περί ποινικής δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης- επαναπροωθήσεις και φερόμενη βία από τις κυβερνητικές αρχές έναντι μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ανεπαρκής διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή της βίας μεταξύ συντρόφων- εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία με στόχο μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης, το documentonews.gr έθεσε σχετικό ερώτημα στον Γιάννη Οικονόμου για την έκθεση-ράπισμα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όχι μόνο να αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά να φτάνει στο σημείο να κάνει υποδείξεις στα ΜΜΕ για το πως παίζουν τις ειδήσεις για την… επιτροπή Pega!

Διαβάστε επίσης: Ο Οικονόμου αγνοεί την έκθεση του State Department και παριστάνει τον αρχισυντάκτη

Στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Πόπης Τσαπανίδου, που έκανε λόγο για «διεθνή διασυρμό της χώρας» με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι αυτουργοί της κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελούν είδηση για μας. Τα ξέραμε και τα ζούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων που την αφορούν.

«Είδηση είναι ο διεθνής διασυρμός της χώρας, παραμονές της εθνικής μας γιορτής, από μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό, που υποσχέθηκαν εθνική αναγέννηση και μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση. Πιστεύω ότι όποιος διαβάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμφωνήσει ότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Δεν πάει άλλο!» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Ναι, αλλά το 2018…

Ούτε στην Π. Τσαπανίδου απάντησε η κυβέρνηση, ούτε και τόλμησε να σχολιάσει ένα σημείο έστω από τον κόλαφο του State Department. Αντί αυτού τι έκανε;

«Ξέθαψε» αποσπάσματα της έκθεσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ του 2018 και εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση Τσίπρα, με πέντε χρόνια καθυστέρηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

«Ένας απεγνωσμένος και ασυγκράτητος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς γνώση και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια- θέλει να πιστέψουμε πως στην ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα βρήκε άλλο ένα «εύρημα» για να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν στην προσπάθεια του αυτή πλήττει την πατρίδα. Παραβλέπει φυσικά ότι παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές και στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας.

Προς ενημέρωση της κ. Τσαπανίδου και υπενθύμιση του λοιπού ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την έκθεση σχετικά με το 2018, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου το State Department επισημαίνει ήδη στην πρώτη σελίδα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται «καταγγελίες για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, διαφθορά και βία που είχε ως στόχο μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, και πρόσφυγες γυναικόπαιδα», ενώ στην έκθεση καταγράφονται επίσης επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς.

Στην ενότητα που αφορά βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά, η έκθεση για το 2018 σημειώνει πως «έχουν γίνει αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά, περιλαμβανομένων παιδιών, σε αστυνομικά κέντρα και δομές κράτησης».

«Οι συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, περιλαμβανομένων των κρατητηρίων, δεν ευθυγραμμίζονταν σταθερά με τα εθνικά και τα διεθνή στάνταρ», σημειώνει χαρακτηριστικά το State Department.

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε αυθαιρεσίες, σημειώνει ότι το 2018 «ΜΚΟ ανέφεραν περιστατικά βίας εκ μέρους δυνάμεων ασφαλείας με ρατσιστικό κίνητρο ή κίνητρο το μίσος», προσθέτοντας πως το 2017 οι εποπτικές υπηρεσίες κατέγραψαν 117 καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας από δυνάμεις της τάξης.

Στο σκέλος της έκθεσης για τις ελευθερίες, αναφέρεται ότι «δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα σωματικών επιθέσεων, παρενόχλησης ή λόγω της δουλειάς τους σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις». Παρεμφερή ζητήματα καταγράφονται και στις εκθέσεις των άλλων χρόνων που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σταματήσει λοιπόν η σπέκουλα. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα, όπως καταγράφεται και στις ενδελεχείς και καλά τεκμηριωμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών που σημειώνουν την πρόοδο που συντελείται. H ίδια η έκθεση του state Department άλλωστε αναφέρει ότι:

«η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις μεθόδους του πολακισμού κατά γράμμα, συνεχίζει μαινόμενος να ψάχνει τρόπους για να πλήξει την Κυβέρνηση, χωρίς να συγκινείται από το γεγονός ότι έτσι πλήττει την ίδια την πατρίδα μας.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter