Η κυβέρνηση έστησε fast – track διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατ. self tests

Η κυβέρνηση έστησε fast – track διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατ. self tests

Το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «Για την επείγουσα προμήθεια έως και δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting», με την υπογραφή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας.

Στην προκήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ζητούνται προσφορές για 10 εκατομμύρια τεστ, σε μία διαδικασία… fast – track η οποία λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 27 Μαρτίου, γεγονός που φανερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους!

Οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό προκαλούν αρκετά ερωτήματα, αφ’ ενός επειδή οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να δράσουν… αστραπιαία, καταθέτοντας προσφορά εντός δύο ημερών, έχοντας μπροστά τους μόλις μία εβδομάδα για την παράδοση του συμφωνηθέντος αριθμού τεστ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «το προς προμήθεια είδος απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ».

Διαβάστε εδώ τη σχετική προκήρυξη για τα self tests

Αξίζει να σημειωθε ότι η Siemens είναι η μοναδική εταιρεία η οποία έχει λάβει σχετική άδεια από την ΕΕ για τα tests.

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε self test μόλις η Siemens πήρε άδεια – Επιφυλάξεις από τους ειδικούς (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Μια πανδημία δρόμος

Τη διενέργεια fast track διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με διορία λίγων ημέρων για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self tests κορονοϊού καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει πάρει έγκριση για τα self tests είναι η Siemens, χαρακτηρίζοντας σε ανακοίνωσή της τον πρωθυπουργό ως «τον πιο πιστό πλασιέ της εταιρείας», επισημαίνοντας ότι «από τα δωράκια με τα τηλεφωνικά κέντρα στα δωρεάν self tests» είναι «μία πανδημία δρόμος».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει

Η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρία που έχει πάρει έγκριση για self test είναι η Siemens. Συμπτωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκρισή τους στη Γερμανία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για προμήθεια 10 εκατ. τεστ.

Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί για:

Τις εκκλήσεις των ειδικών και της αντιπολίτευσης για το αυτονόητο εδώ και έναν χρόνο: συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας )

Τη σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία τους σε σχέση με τα μοριακά τεστ.

Το γεγονός ότι «θα δηλώνονται σε πλατφόρμα προαιρετικά», άρα δεν θα συνδράμουν ουσιαστικά στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιος βγει θετικός με το «δωρεάν» self test, μετά οφείλει να πληρώσει κανονικότατα μοριακό test για επιβεβαίωση, άρα μηδενικό όφελος για τον πολίτη.

Την οδηγία του ECDC που τονίζει πως τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για το πώς θα γίνεται η διανομή τόσο μεγάλου όγκου τεστ και την πλήρη άγνοια των φαρμακοποιών.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα «τηλεφωνικά κέντρα» στα «δωρεάν self test» μία πανδημία δρόμος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter