Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους φωτογράφους

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους φωτογράφους

Προχωρούν οι διαδικασίες για φωτογραφίες ταυτοτήτων από την αστυνομία με φόντο τις υποσχέσεις Θεοδωρικάκου και τις προτροπές Κατσαφάδου για… λύση Μητσοτάκη

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην απόφασή της να θέσει σε καθεστώς πλήρους ομηρίας και απειλής βιωσιμότητας περισσότερους από 8.000 επαγγελματίες φωτογράφους, μέσω των αποφάσεών της για τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης.

Η αρχή είχε ήδη γίνει προεκλογικά από τον προκάτοχό του Τάκη Θεοδωρικάκο, όταν τον Φεβρουάριο του 2023 προστέθηκε σε ΚΥΑ του 2018 μια τροποποίηση που όριζε ότι οι φωτογραφίες των πολιτών για τις νέες ταυτότητες μπορούν να λαμβάνονται απευθείας από τα αστυνομικά τμήματα, σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες με τις φωτογραφίες ταυτοτήτων και διαβατηρίων να βγαίνουν παραδοσιακά από τα φωτογραφεία της γειτονιάς.

Τι προβλέπει η τροποποίηση και… «cui bono?»

Το 2018, όταν επί υπουργίας Νίκου Τόσκα είχε τεθεί ξανά το θέμα της λήψης φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες από τα αστυνομικά τμήματα, οι αντιδράσεις των φωτογράφων είχαν οδηγήσει σε αναδίπλωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα στο τελικό κείμενο να γραφτεί ότι η φωτογραφία θα προσκομίζεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου πολίτη.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2023 προστέθηκε τροποποίηση που αναφέρει ότι για τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων η «φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης, είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος εντός εξωτερικού ψηφιακού δίσκου μνήμης (τύπου usb stick)».

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να επισκεφτούν τα φωτογραφεία της γειτονιάς τους για να βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες για τις ταυτότητες και τα διαβατήρια, με αποτέλεσμα να αφαιρείται ένα κρίσιμο έσοδο για τους επαγγελματίες φωτογράφους. Οπως εξηγεί στο Documento ο πρόεδρος της Ενωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ) Βασίλης Στάμος, τα έσοδα από τη λήψη τέτοιων φωτογραφιών κάλυπταν ακόμη και το 20-25% των εσόδων ενός μέσου φωτογραφείου.

Η επιμονή της κυβέρνησης για την ανατροπή αυτής της διαδικασίας δεκαετιών πάντως παραμένει ακατανόητη. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι με αυτή την κίνηση απειλείται η βιωσιμότητα των 3.500 φωτογραφείων και ακόμη περισσότερων εργαζομένων, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων τους φτάνουν συνολικά τις 8.000.

Αλλωστε τα φορολογικά έσοδα για το κράτος από έναν τόσο πολυπληθή κλάδο είναι δεδομένα. Αντιθέτως, όπως εξηγεί ο Β. Στάμος, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της, τότε τα κρατικά ταμεία θα επιβαρυνθούν με το κόστος αγοράς εξειδικευμένων τεχνολογικών εργαλείων (κάμερες και ειδικοί σαρωτές) ώστε να βγάζουν ψηφιακές φωτογραφίες με τις προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO. Οπως τονίζει, τα σύγχρονα φωτογραφεία έχουν ήδη στη διάθεσή τους τον σχετικό εξοπλισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια για την έκδοση φωτογραφιών διαβατηρίων.

«Να μαζέψουμε και κανέναν σταυρό»

Οι αντιδράσεις των φωτογράφων πριν από τις εκλογές οδήγησαν σε συνάντηση μεταξύ της ΕΚΦΑ και του τότε υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου, στην οποία ο υπουργός φέρεται να εξέφρασε χωρίς περιστροφές τις πολιτικές προτεραιότητές του. Οπως τους είχε πει τότε, θα πάγωνε το θέμα μέχρι τις εκλογές, καθώς ήθελε… «ησυχία» και ο στόχος του ήταν «να μαζέψουμε και κανέναν σταυρό», σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει τότε στο Documento ο Β. Στάμος.Μάλιστα τότε ο Τ. Θεοδωρικάκος φέρεται να είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους των φωτογράφων ότι μετά τις εκλογές θα φρόντιζε να υπάρξει ραντεβού είτε με τον ίδιο είτε με τον αντικαταστάτη του σε περίπτωση που απομακρυνόταν από τη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση.

Ο Κατσαφάδος αποκάλυψε τον εμπαιγμό Θεοδωρικάκου

Μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις που καταγγέλλουν ότι έχουν κάνει προς τον Ν. Μηταράκη χωρίς καμία ανταπόκριση, οι φωτογράφοι προχώρησαν την Τετάρτη σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο προκειμένου να διεκδικήσουν συνάντηση με την ηγεσία. Λίγη ώρα προτού αποχωρήσουν άπραγοι όμως ενημερώθηκαν ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος δεχόταν να τους συναντήσει.

Σύμφωνα με τις αναφορές των φωτογράφων, ο υφυπουργός ήταν γενικά δεκτικός προς το αίτημα και έδειξε κατανόηση. Μέχρι εκεί όμως, αφού, όπως τους εξήγησε, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι καθώς ήδη έχει υπογραφεί η ΚΥΑ από τον πρώην υπουργό και δεν έχει γίνει καμία τυπική διαδικασία παγώματος, όπως τους είχε υποσχεθεί. Οταν μάλιστα οι φωτογράφοι είπαν στον Κ. Κατσαφάδο ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε υποσχεθεί ότι θα παγώσει τη διαδικασία και θα φρόντιζε να γίνει ραντεβού είτε με τον ίδιο είτε με τον αντικαταστάτη του, ο νέος υφυπουργός φέρεται να μειδίασε…

Η «λύση» που τους προτάθηκε λοιπόν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ήταν άλλη από το να στείλουν άλλη μία επιστολή, αυτήν τη φορά με αποδέκτες τον υφυπουργό Κ. Κατσαφάδο, τον υπουργό Ν. Μηταράκη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός έχει αναφερθεί στο θέμα της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων πολλές φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις του, τοποθετώντας μάλιστα τον χρόνο έναρξης της έκδοσής τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι το Documento με επιστολή του προς το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει απευθύνει ερώτημα σχετικά με το αν επιμένει στη λήψη φωτογραφιών από τα αστυνομικά τμήματα, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter