Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται «τις κρίσεις» για να καλύψει την ανεπάρκειά της

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται «τις κρίσεις» για να καλύψει την ανεπάρκειά της
)

Σε μία ακόμα επίκληση του «κοκτέιλ πολλαπλών κρίσεων» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων αντιμετώπισης της διπλής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Για μία ακόμα φορά, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σε αναλύσεις χρηματοπιστωτικών οργανισμών για «πρωταθλητισμό στις επενδύσεις», για την αύξηση της λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, για τη μείωση της ανεργίας και άλλους «μεγάλους δείκτες», απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

«Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα το κοινωνικό και φιλεργατικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής. Το μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πλεονέκτημα που παράγουμε το μετατρέπουμε σε κοινωνικό κεκτημένο. Τα δεδομένα που παρουσίασα αναδεικνύουν μια καλά σχεδιασμένη πολιτική, καλά σχεδιασμένη μεταρρυθμιστική στρατηγική. Που παράγει όφελος για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για ολόκληρη τη χώρα. Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τις πολιτικές μας, την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, τη στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για νέες θέσεις εργασίας, τον νέο εργασιακό νόμο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σφυρηλατώντας το αφήγημα της κυβέρνησης πως «έχουν γίνει αρκετά» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, κατά την οποία συζήτησαν για τη στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και για «στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον «κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την τουρκική προκλητικότητα», με τον Κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται και «στα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η χώρα μας στην περιοχή».

Αναφορικά δε με την ουκρανική κρίση, ο Γ. Οικονόμου την επικαλέστηκε για να τη συνδέσει με την οικονομική κρίση, σημειώνοντας πως «είναι γεγονός πως η κρίση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές εξωγενείς προκλήσεις. Την τουρκική προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική της γείτονος σε βάρος της χώρας μας, την πανδημία με τους κινδύνους που συνεχίζει να προκαλεί, και τις οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Με τον εκπρόσωπο να υποστηρίζει πως η χώρα μας «δεν αρκείται σε ρόλο θεατή», η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «η Ελλάδα ανθίσταται και προστατεύει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», και πως «ορθώνει αναχώματα απέναντι στις εξωγενείς προκλήσεις, και παράλληλα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν τις λειτουργίες του κράτους στην εκπαίδευση, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στο επενδυτικό περιβάλλον, στην ασφάλεια».

Παρά τις κορώνες για την στήριξη της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε για μία ακόμα φορά να δεσμευτεί για το «επίδομα Πάσχα» όπως διαρρέει τις τελευταίες ημέρες. Ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε και πάλι σε όσα η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επιδοτήσεις των τελευταίων μηνών για το ηλεκτρικό ρεύμα, για να καταλήξει πως «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη προφανώς και δεν θα μείνουν μόνες τους απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που έχουμε, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, μετρημένα και με σωφροσύνη, όταν η κυβέρνηση έχει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, θα το κάνει».

Σημειώνεται πως κατά την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων για την πανδημία, που πάντως διαρρέει επίμονα η κυβέρνηση, ρίχνοντας το μπαλάκι στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, παρότι και στην τελευταία τους συνεδρίαση και τις αποφάσεις τους οι ίδιο διαμήνυσαν πως προχώρησαν σε αυτές «κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter