Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει εμμονικά στο άνοιγμα των σχολείων και στη χρέωση των test στους πολίτες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει εμμονικά στο άνοιγμα των σχολείων και στη χρέωση των test στους πολίτες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ιδεοληπτικά επιμένουν στο άνοιγμα των σχολείων ενώ τα κρούσματα κορονοϊού φτάνουν σε ύψη ρεκόρ

Την εμμονή της κυβέρνησης στις «δοκιμασμένες» συνταγές που έχουν φέρει το ΕΣΥ και την κοινωνία στη σημερινή κατάσταση επιβεβαίωσε στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της νέας χρονιάς ο Γιάννης Οικονόμου, αποφεύγοντας μονότονα να αναλάβει ευθύνη για την πρόσβαση των πολιτών στο τέστινγ, και επιμένοντας στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, παρά τις ισχυρές προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Παροιμιώδης αμηχανία για το νέο κρούσμα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, όπου ομολόγησε τις μεγάλες αντιφάσεις του τέστινγκ για τους πολίτες.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το άνοιγμα των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να δείξει την Επιτροπή των Ειδικών και τη συνεδρίασή της το μεσημέρι της Τρίτης για τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, φροντίζοντας ωστόσο να περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται. Όπως ξεκαθάρισε, ο «διπλός στόχος» της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία, «με ασφάλεια» για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους, «με «ό,τι μέσο και όποιο πρωτόκολλο», χωρίς ωστόσο να γίνει πιο ξεκάθαρος για τα πρωτόκολλα και την πιθανότητα αλλαγής τους. Ακόμα, ξεκαθάρισε πως αυτός ο στόχος απευθύνεται κυρίως σε «εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους», δίχως να αναφέρεται στους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς.

Άκαμπτος εμφανίστηκε ακόμα και στην πιθανότητα έκρηξης κρουσμάτων, όπως αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, επιμένοντας πως «ότι αποφασίσει και δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα το κάνει», αφού εξασφαλίσει τον έλεγχο εφαρμογής του. Απέφυγε ακόμα να αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις πιθανότητες ανατροπής μίας σημερινής απόφασης, υποστηρίζοντας πως το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Υποστήριξε μάλιστα πως «εμείς έχουμε εμπειρία να το κάνουμε πιο προστατευμένα», ενώ για το γεγονός πως ήδη έχουν ανοίξει τα φροντιστήρια, προβλημάτισε με την απάντηση πως «πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Αποκαλυπτικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ένα ακόμα σημείο της ενημέρωσης, όταν ερωτήθηκε για το γεγονός πως ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να απαντήσει πως ο υπουργός Επικρατείας «σήμερα δεν είδε τον πρωθυπουργό», ενώ για τον εαυτό του είπε πως «τον είδα από απόσταση, με μάσκες και με rapid test». Στη συνέχεια ωστόσο, ερωτήθηκε για το εάν στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνουν PCR ή rapid test όπως συστήνουν στους τριπλοεμβολιασμένους πολίτες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προδίδει μεγάλη αμηχανία και να αρκείται στο «όλοι ακολουθούμε πρωτόκολο, θα κάνουμε ότι πει ο ΕΟΔΥ».

Την ίδια ώρα, σε ερωτήσεις για τους εμβολιασμένους και το τεστινγκ που τους αφορά, και ειδικά στην πιθανότητα ενίσχυσής τους στη βάση των όσων έλεγε η κυβέρνηση πως «ο εμβολιασμένος δεν μπορεί να πληρώνει τα σπασμένα», ο Γ. Οικονόμου επέλεξε για πολλοστή φορά να αναφερθεί στα 84 εκατ. self test που η κυβέρνηση έχει διαθέσει στον πληθυσμό, καθώς και στο γεγονός πως υπάρχουν δομές που παρέχουν τεστ δωρεάν. Συμπλήρωσε δε πως για τους εμβολιασμένους με τρίτη δόση υπάρχει η σύσταση να μην κάνουν PCR, προδίδοντας την τεράστια αντίφαση με τα όσα ισχύουν για τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης.

Παρόμοιες απαντήσεις είχε και για την συνταγογράφηση και την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωράει στην παροχή της προς τους πολίτες, επιχαίροντας και πάλι για το «γεγονός» πως η χώρα «είναι στις τέσσερις ή πέντε χώρες με το πιο συχνό τεστινγκ». Σε άλλο σημείο, ερωτώμενος για το γεγονός πως οι χώρες όπως η Γερμανία, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως παράδειγμα, ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει περισσότερα πράγματο στο κομμάτι του τέστινγκ».

Την απροθυμία της κυβέρνησης για πρωτοβουλίες επιπλέον μέτρων προστασίας των πολιτών και για τα Θεοφάνεια αποκάλυψε σε άλλη ερώτηση, όταν για την θρησκευτική εορτή και τα μέτρα που θα ισχύσουν, ο ίδιος απάντησε λακωνικά πως θα ισχύσει «ό,τι ισχύει», τόσο για τις εκκλησίες, όσο και για τους εξωτερικούς χώρους. Για τη δε επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Άη Στράτη, όπου αναμένεται να βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και τα μηνύματα προς την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε εξίσου λακωνικά πως υπάρχουν «πολλοί συμβολισμοί».

Σημειώνεται πως στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε μία μικρή ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ρίχνοντας βάρος στις πενιχρές αυξήσεις του 2% στον κατώτο μισθό, με υπόσχεση για νέα αύξηση μέσα στο έτος, και στη θέσπιση του «ατομικού κουμπαρά», με την επιβολή της επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους που ισχύει από την αρχή του έτους.

Διαβάστε επίσης

«Αιχμή» Παυλάκη για το άνοιγμα των σχολείων: Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά και θα μολύνουν τους υπόλοιπους στο σπίτι

Κορονοϊός: Προς νέο «μαύρο» ρεκόρ μολύνσεων – Πληροφορίες για 50.000 κρούσματα σήμερα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter