Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, αλλά δεν απολογείται για τις συκοφαντίες κατά Documento

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, αλλά δεν απολογείται για τις συκοφαντίες κατά Documento

Σε πλήρες βέρτιγκο και απόλυτο αδιέξοδο έχει περιέλθει η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τις νέες αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση του Κωστή «5046c» Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, αρμοδιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, αλλά να μην τολμά να απολογηθεί εξ ονόματος των πολιτικών του προϊσταμένων να ανασκευάσει έστω το υβρεολόγιο που εδώ και εβδομάδες έχουν εξαπολύσει κατά της εφημερίδας, των συντακτών και του εκδότη της.

«Το Documento εδώ και πέντε εβδομάδες προχωρά σε αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και μας έχετε αποκαλέσει ψεύτες, συκοφάντες και ότι γράφουμε μύθους του Αισώπου. Πλέον μιλάτε για παρακολουθήσεις από παράκεντρα εντός της ΕΥΠ, ρυπαρά δίκτυα και ούτω καθεξής! Αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε ή να ανασκευάσετε για όσα έχετε πει εσείς και ο πρωθυπουργός για το Documento;» ήταν το κομβικό ερώτημα που θέσαμε τη Δευτέρα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας την Κυριακή για την παρακολούθηση του σημερινού υπουργού Εργασίας και πρώην υπουργού Ενέργειας.

Με μία απάντηση-μνημείο θράσους και αμετροέπειας του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε αρχικά ένα επιδεικτικό «όχι», συμπληρώνοντας «για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε πει και τα δύο», χρησιμοποιώντας τη διγλωσσία και το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο του πρωθυπουργικού γραφείου ως… επιχείρημα!

«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ζυγίσει, να διαλευκάνει, να αξιοποιήσει όλα τα πράγματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και να μην αφήσει καμία πτυχή της υπόθεσης αυτής χωρίς έρευνα. Όποιος υποκρύπτει αυτό λέει τη μισή αλήθεια. Από την πρώτη δεν θα βρείτε δήλωση δική μου ή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ή κανενός κυβερνητικού στελέχους που να μην βάζει στην υπόθεση αυτή τη διάσταση ότι προφανώς οι αρμόδιες αρχές θεσμικά, πρέπει να αξιοποιήσουν ότι θεωρούνε ότι είναι αξιοποιήσιμο από αυτά που βρίσκονται και κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο προκειμένου να αποσαφηνίσουνε κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής. Και σε ότι αφορά τα πραγματικά γεγονότα, και σε ότι αφορά τους αυτουργούς και σε ότι αφορά τη μυθοπλασία» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον οποίο ωστόσο θα πρέπει να αναγνωριστεί πως βρίσκεται στη δεινή θέση να πρέπει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και να ισορροπήσει στις δύο βάρκες του ναυαγίου του Μεγάρου Μαξίμου μεταξύ των εγκληματικών ευθυνών του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολύκροτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και στην γραμμή «ο πρωθυπουργός δεν ήξερε» που επιμένει το επιτελείο του.

Στη συνέχεια δε, για να υποστηρίξει την εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το Documento και των αποκαλύψεών του, επιστράτευσε μία σειρά από δημοσιεύματα της εφημερίδας αλλά και άλλων, μερικά εκ των οποίων ήδη αποτελούν στοιχεία της έρευνας της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο, για να καταλήξει ωστόσο όχι στο ότι δεν ισχύουν, αλλά ότι είναι… ανακριβή!

«Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε εβδομάδων, όπως σωστά είπατε προηγουμένως, αναπαρήχθηκαν και ακούστηκαν πράγματα που είναι έξω από το πλαίσιο κάθε λογικής. Όπως για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο εγκέφαλος αυτής της συντονισμένης -όπως την αποκαλούσατε- προσπάθειας, της εγκληματικής οργάνωσης, του κυκλώματος πως τη λέγατε, και παρακολουθούσε ανθρώπους με τους οποίους έχει συμπορευτεί επί 30 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή και τελούσε σε γνώση του. Ότι το Prerdator εντόπιζε την οικογένεια υπουργών για να τους σώσει από το Μάτι, από την τραγωδία στο Μάτι, ότι με κάποιον τρόπο αναγκάστηκε από κάτι πράκτορες, Ισραηλινούς νομίζω, ο κ. Τσίπρας να πάει διακοπές σε ένα κότερο μετά την καταστροφή στο Μάτι για να τον φωτογραφίσουν και να τον εκθέσουν, ότι οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ επηρεάστηκαν από αυτού του είδους τα κυκλώματα και ότι ευνοήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης τότε, και μια σειρά από άλλες ανακρίβειες» συνέχισε ο Γ. Οικονόμου, πριν επιδοθεί σε μία ακόμα δήλωση-περιγραφής του ρόλου της Δικαιοσύνης, που είναι να ερευνά και να φωτίζει κάθε πτυχή του σκανδάλου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, τόσο εμείς ως documentonews.gr όσο και άλλοι δημοσιογράφοι, καλούσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε εξηγήσεις για την παρακολούθηση Χατζηδάκη, την οποία έχει επιβεβαιώσει τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Ενέργειας.

«Από το απόγευμα του Σαββάτου έχετε επιβεβαιώσει εσείς την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Για ποιον λόγο η ΕΥΠ, αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, παρακολουθούσε έναν υπουργό με τον αριθμό 5046c;» ήταν το ερώτημα που του θέσαμε, με την απάντησή του να είναι ακόμα μία επιχείρηση απόκρυψης του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Αυτός ο οποίος θα επιβεβαιώσει είναι η  δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, που θεωρώ ότι θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια. Αυτό άλλωστε είναι που έχουμε πει και από την πρώτη στιγμή. Η Δικαιοσύνη με τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη καλείται να φωτίσει κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή -αναφέρομαι στα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου- αντέδρασε για να αντιμετωπίσει παθογένειες που εντοπίστηκαν τότε. Πήρε τις πρωτοβουλίες αντικατάστασης της διοίκησης, έφερε την νομοθέτηση που σας είπα» επανέλαβε για μία ακόμα φορά το κυβερνητικό «ποίημα» περί νομοθετικών πρωτοβουλιών και άλλων αποφάσεων της κυβέρνησης, σπεύδοντας στη συνέχεια να αναδείξει τη γραμμή που εγκαινίασε από το περασμένο Σάββατο, περί «προβλημάτων μέσα στην ΕΥΠ».

«Εάν υπάρχει οποιοδήποτε συστημικό πρόβλημα μέσα στην ΕΥΠ, με τις κινήσεις τις άμεσες που έκανε η κυβέρνηση τότε, σε ότι αφορά το παρελθόν και με τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και με τη θεσμική παρέμβαση που ψηφίσαμε πρόσφατα σε ότι αφορά το μέλλον, έρχεται και τα αντιμετωπίζει» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, προκαλώντας λίγα λεπτά μετά την… αγανακτισμένη ερώτηση συναδέλφου για τις κυβερνητικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος ζήτησε από τον εκπρόσωπο απάντηση στο εάν ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την ΕΥΠ συγκεκριμένη ενημέρωση για τον κωδικό «5046c» που αποκάλυψε το Documento. «Το έκανε; Υπάρχει ο κωδικός; Υπάρχει αυτό το πληροφοριακό δελτίο; Αυτό ρωτάμε μόνο…» του είπε ο δημοσιογράφος, με τον εκπρόσωπο να αρνείται επί της ουσίας να απαντήσει.

«Και αυτά τα έχει η Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός θεσμικά αντικατέστησε την ηγεσία της ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο για λόγους που είναι γνωστοί. Η κυβέρνηση νομοθέτησε προς μία κατεύθυνση αναμόρφωσης εσωτερικής λειτουργίας της ΕΥΠ με τρόπο που θα περιχαρακώσει ακόμη περισσότερο τη θεσμική της λειτουργία προς τη σωστή κατεύθυνση από εδώ και ύστερα. Και εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που υπάρχει στο πλαίσιο ελέγχου αποφάσεων λειτουργίας, η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει να γίνει» ήταν η απάντηση του Γ. Οικονόμου, στην προσπάθειά του να μην δώσει καθαρή απάντηση ούτε για το εάν μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί από την ΕΥΠ της οποίας είναι και παραμένει αρμόδιος από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter