Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε self test μόλις η Siemens πήρε άδεια – Επιφυλάξεις από τους ειδικούς (Video)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε self test μόλις η Siemens πήρε άδεια – Επιφυλάξεις από τους ειδικούς (Video)

Η κυβέρνηση εξήγγειλε παροχή «δωρεάν» self test στους πολίτες. Ένα τεστ τη βδομάδα για κάθε πολίτη. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής Ανδρέας Γαλανόπουλος, αποκάλυψε, μέσω του ΑΝΤ1, πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο διαθέσιμα self test. Το πρώτο είναι αμερικανικής εταιρείας και το δεύτερο είναι της Siemens το οποίο, μάλιστα, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες!

Υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω τεστ εγκρίθηκε από τις γερμανικές αρχές στις 24 Φεβρουαρίου. Με τη έγκριση αυτή μπορεί να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές της Ευρώπης αν και δεν έχει πάρει πιστοποίηση σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ όπως αναφέρει η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις 17 Μαρτίου. Αυτό υπογράμμισε και ο Ανδρέας Γαλανόπουλος ο οποίος καυτηρίασε την επιλογή της κυβέρνησης να διανείμει στους πολίτες μέσω των φαρμακείων.

Όπως είπε, δεν έχουν και ως Προμηθευτικός Συνεταιρισμός το τοπίο παραμένει ομιχλώδες καθώς δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τόσο για τον τρόπο που θα πραγματοποιείται η διανομή όσο και με ποια κριτήρια θα γίνεται.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διενέργεια 10.000.000 δωρεάν self test τον μήνα από τους πολίτες στις 19 Μαρτίου. Μία απόφαση που πυροδότησε αντιδράσεις στους επιστημονικούς φορείς τόσο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και επί της διαδικασίας που έχει επιλεγεί.

Έκθεση του ECDC για τα self test

Σε έγγραφο με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2021, ο ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενημερώνει, εκτός των άλλων, για τα εξής:

Ο αυτοέλεγχος, τα self test, θα μπορούσε να ενισχύσει τον έλεγχο της νόσου με την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση περιπτώσεων. Όμως, η μετατόπιση της ευθύνης της αναφοράς των δοκιμών σε ιδιώτες, αντί σε επαγγελματίες υγείας και εργαστήρια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή και δυσκολέψει την ιχνηλάτηση αλλά και να απομονωθούν τα ύποπτα περιστατικά.

Ακόμα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν τρέχοντες δείκτες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και ενδέχεται να είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν οι τάσεις.

Τα συγκεκριμένα τεστ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι να αντικαστήσουν άλλες μεθόδους δειγματοληψίας όπως τα μοριακά ή τα rapid test.

Ακόμα, οι χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν self test πρέπει να λάβουν υπόψη τον πληθυσμό που στοχεύουν, καθώς και τον επιπολασμό της νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό.

Επιφυλάξεις Μόσιαλου για τα self test

Πριν από μερικά 24ωρα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας «London School of Economics», Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στα τεστ κορονοϊού που θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία μία φορά την εβδομάδα, σχολίασε: «Είναι κάτι χρήσιμο. Υπάρχουν όμως άλλα δύο ερωτήματα. Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα; Είναι έγκυρα; Αν μας δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, θα υπάρχει χαλαρότητα. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικά (τα τεστ) από τους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικους που το φορτίο δεν είναι αυξημένο».

«Κεραυνοί» του ΦΣΑ

Στο μεταξύ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, εκφράζει τη διαφωνία του για την εξαγγελθείσα διαδικασία, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδιασμού, κίνδυνο διασποράς του ιού, αλλά και προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών.

Τονίζει, μάλιστα πως «είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής:

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων. Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter