Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει άνω – κάτω κλάδους και προσόντα στο δημόσιο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει άνω – κάτω κλάδους και προσόντα στο δημόσιο

Με καταιγισμό νομοθετημάτων, το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να κάνει «γεγονός» της κεντρικής πολιτικής σκηνής τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στη δημόσια διοίκηση. Μετά μια περίοδο χαμηλών – και λόγω της υγειονομικής κρίσης – υπουργικών «πτήσεων», ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει τη «σφραγίδα» του στον γαλάζιο θώκο που συνδέεται με τον δημόσιο τομέα. Προφανώς έχει διπλή στόχευση: να εγγραφεί με θετικό πρόσημο στο πρωθυπουργικό «κιτάπι» της υπουργικής βαθμολόγησης – πέρα από τη φιλολογία περί ανασχηματισμού- και βέβαια να δώσει «επιχειρήματα» ενίσχυσης του γαλάζιου επιτελείου ενόψει εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Πάντως, κατά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει θεσμικές αλλαγές σε διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα παρουσιάσει το νέο κλαδολόγιο- προσοντολόγιο, την αναμόρφωση του προεδρικού διατάγματος 50/2001.

Το νέο προεδρικό Διάταγμα καθορίζει τα προσόντα διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα.

Θα επαναπροσδιοριστούν τα κατά κλάδους ή ειδικότητες προσόντα:

-διορισμού μονίμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμίδας.

– πρόσληψης τακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στον ορισμό κλάδων και ειδικοτήτων και ενιαία σύνδεση με ειδικά και τυπικά προσόντα ανά κατηγορίες εκπαιδευτικής βαθμίδας του προσωπικού.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε κατά τη συνέντευξη τύπου για την αξιολόγηση (18.5.2022), την αναμόρφωση του προσοντολογίου-κλαδολογίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε πια έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε το καινούριο προεδρικό διάταγμα. Θα εξηγήσουμε την αξία αυτής της δράσης».

Επίσης, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης, και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης» έρχεται το νέο σύστημα τηλεργασίας -ο προϊστάμενος θα επιλέγει τους υπαλλήλους και τον αριθμό τους που θα τίθενται σε τηλεργασία. Παράλληλα, ετοιμάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών πλατφόρμα ψηφιακή μέσω της οποίας ο πολίτης που προσέρχεται σε υπουργεία και δημόσιους φορείς θα μπορεί να αξιολογεί την παροχή υπηρεσιών αλλά και την συμπεριφορά των υπαλλήλων.

Μυστικά & Documento

03/07/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter