Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την απαξίωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την απαξίωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Την πλήρη ευθυγράμμιση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, με τις θέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των διαρροών από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τη συνεδρίαση για τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στην κεφαλή της ΕΥΠ, σε ένα κοινό ρεσιτάλ υποκρισίας αλλά και εμπαιγμού των πολιτών, στην προσπάθεια δημιουργίας εικόνας αναξιοπιστίας με στόχο την μη ουσιαστική ενημέρωση της σημαντικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, με την έντονη και όψιμη αντίδρασή του επιβεβαίωσε την κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συγκάλυψης στην Επιτροπή, παρότι είναι γνωστό πως σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα στις συνεδριάσεις των προανακριτικών και εξεταστικών επιτροπών (Novartis, τηλεοπτικές άδειες), γαλάζια στελέχη έδιναν επιλεκτικά σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης «πληροφορίες» ακόμα και από καταθέσεις μαρτύρων για την κατασκευή βολικού αφηγήματος. Σκοπός της στάσης αυτής Τασούλα και κυβέρνησης είναι να μην παρασχεθούν τα κρίσιμα στοιχεία για τις χιλιάδες παρακολουθήσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΥΠ υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το αυτό επιβεβαίωσε με τη στάση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επέλεξε να αφιερώσει μεγάλο μέρος της εισήγησής του την Πέμπτη στο ζήτημα των χθεσινών διαρροών, υποστηρίζοντας για την αντιπολίτευση πως «αναδείχθηκε περίτρανα η υποκρισία, αλλά και η βαθιά περιφρόνηση κάποιων προς τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Χωρίς να μείνει εκεί και επιβεβαιώνοντας την εξόφθαλμη μεθόδευση συγκάλυψης, κρύφτηκε πίσω από τις διαρροές όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που του απευθύναμε για το εάν μετά την ομολογία Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις «σκέφτεστε να αποδεχθείτε το αίτημα της Αντιπολίτευσης για να παρασχεθούν τα στοιχεία για τις χιλιάδες παρακολουθήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

«Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ήταν απόρρητη. Είναι, εκτός από εξόφθαλμα παράνομο, ανήθικο και αντι-ιδεολογικό να επικαλούνται διάφοροι πράγματα, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, μέσα από μια απόρρητη συνεδρίαση» αρκέστηκε να απαντήσει στην ερώτηση του documentonews.gr, ενώ και σε άλλες ερωτήσεις οι απαντήσεις του ήταν παρόμοιες.

«Η Κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί απολύτως τη δημοκρατική ομαλότητα και τη θεσμική λειτουργία. Και ελπίζουμε το ίδιο να πράξουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα, αποδοκιμάζοντας λόγω και έργω πρακτικές όπως, για παράδειγμα, αυτές που είχαμε στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας» απάντησε σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη δημοκρατική ομαλότητα.

Μάλιστα, σε άλλη απάντησή του επιβεβαίωσε και τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση προς την πλευρά του Προέδρου της Βουλής για να λάβει επιπλέον μέτρα, αφού μιλώντας για «κορυφαίο ατόπημα θεσμικής ασέβειας», πρόσθεσε πως «είμαι σίγουρος ότι τόσο η Διάσκεψη των Προέδρων, όσο κι όλα τα πολιτικά κόμματα, θα σταθούν με πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στις συνεδριάσεις που πρόκειται να γίνουν από εδώ και στο εξής, εφόσον θέλουν πραγματικά και ενδιαφέρονται για την αλήθεια και όχι για την δημιουργία εντυπώσεων ή την κατασκευή και την υποστήριξη ενός φανταστικού δικού τους αφηγήματος».

Την υποκριτική στάση και την στόχευση των μεθοδεύσεων ανέδειξε από την Τετάρτη το documentonews.gr, μετά τα «παράπονα» Τασούλα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όπου σε ερώτηση για το γιατί όταν παρατηρούνταν διαρροές στις δύο πρόσφατες Προανακριτικές Επιτροπές κατά πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο, εκείνος απάντησε βολικά: «Τώρα τι κάνουμε; Βρίσκουμε δικαιολογίες για ένα λάθος;», και πως «πρώτη φορά χειρίζομαι θέματα ΕΥΠ και βάσει του Κανονισμού της Βουλής τα θέματα αυτά είναι τόσο σοβαρά ώστε να είναι απόρρητα…».

«Τα άλλα δεν ήταν σοβαρά θέματα; Αφορούσαν πολιτικούς σας αντιπάλους που παραλίγο να κάτσουν στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου» επέμεινε ο συντάκτης του documentonews.gr, με τον Πρόεδρο να λέει ότι «όλα ήταν σημαντικά. Εδώ, όμως, έχουμε το ξεκίνημα μιας διαδικασίας και θέλω να προλάβω (καταστάσεις)».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Τασούλα στα ΜΜΕ για τη δημοσιοποίηση της κυνικής ομολογίας του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Νέα κυβίστηση Οικονόμου – Τώρα τα «μαζεύει» για την επίθεση στη δημοσιογράφο του Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter