Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση του νερού εν μέσω εθνικής τραγωδίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση του νερού εν μέσω εθνικής τραγωδίας

Ούτε η εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν φαίνεται ικανή να πτοήσει την πίστη της κυβέρνησης Μητσοτάκης στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, καθώς Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Ενέργειας κάνουν με πολυνομοσχέδιο-εξπρές το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και ενώ έχουν προηγηθεί τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.

Έτσι, εν μέσω εθνικού πένθους για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το Υπουργείο Ενέργειας κατέβασε άρον-άρον νομοσχέδιο 263 άρθρων και 357 σελίδων που έχει τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο ενώνει τρία επιμέρους νομοσχέδια και ρυθμίζει το καθεστώς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αναδιατάσσει την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Συγκεκριμένα, περνούν αρμοδιότητες από Δήμους και την Εθνική Επιτροπή Υδάτων σε μια ανεξάρτητη αρχή και το Υπουργείο. Με το νομοσχέδιο καταργείται η Εθνική Επιτροπή Υδάτων, και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται ο βασικός ρυθμιστής της πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, ενώ υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ τίθενται πλέον η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το πολυνομοσχέδιο αναρτήθηκε για μόλις 4 ημέρες στο opengov, και μάλιστα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως καταγγέλλεται, αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση και του νερού κάτι που είχε καταστροφικές επιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε ανά την υφήλιο, καθώς αρκετοί επισημαίνουν πως η μεταφορά κρίσιμων, αποφασιστικών, ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των υδάτων σε Ρυθμιστική Αρχή συνιστά από την πλευρά του κράτους την απόσυρση από την άσκηση εξουσίας του σε δημόσια αγαθά και ουσιαστικά απώλεια δημόσιου ελέγχου.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που αποτελούν κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δρουν μονοπωλιακά στον οικείο δήμο, δημιουργείται έντονη ανησυχία ότι με τη θέσπιση της ΡΑΑΕΥ σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» από ΣτΕ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το νερό – «Δεν είναι εμπορικό προϊόν»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τη διαχείριση νερού και αποβλήτων σε ιδιώτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter