Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο… «σκαμνί» του ευρωκοινοβουλίου για υποκλοπές και ασυλία Ανδρουλάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο… «σκαμνί» του ευρωκοινοβουλίου για υποκλοπές και ασυλία Ανδρουλάκη

Νέα στοιχεία, με επίκεντρο τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ αλλά και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα, συγκεντρώνονται στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες από την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (Επιτροπή PEGA). Μάλιστα, σήμερα, Τρίτη, αναμένονται εξελίξεις, καθώς παράλληλα συνεδριάζει η Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου JURI, η οποία, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, εξετάζει αν η παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του από την ΕΥΠ παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Τουλάχιστον 300 SMS με Predator σε περίπου 100 άτομα – Οι τοποθετήσεις Ράμμου, Μενουδάκου στην PEGA

Πρόκειται για το αίτημα που, όπως έχει ο ίδιος δημοσιοποιήσει, κατέθεσε από το φθινόπωρο μαζί με συνταγματολόγους, ώστε να διαπιστωθεί αν η Ελληνική Κυβέρνηση όταν τον παρακολουθούσε το 2021, παραβίαζε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασυλία του. Μόλις πριν από δεκαπέντε ημέρες , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή δημοσιεύματα και φημολογία περί άρσης της ασυλίας του, τόνιζε ότι μέσα σε κλίμα συνωμοσιολογίας και δικομματικής τοξικότητας, ακόμα και το αίτημά του για την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, «γίνεται αντικείμενο συκοφαντίας».

Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι συνεχίζεται η διερεύνηση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ενώ η επιτροπή PEGA είναι ένα βήμα πριν από την κατάρτιση του πορίσματός της. Σημαντική είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής PEGA για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπου έχουν κληθεί σε ακρόαση ο Επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο Επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος. Σε αυτή τη συνεδρίαση, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με ομιλία του θα αναδείξει τόσο τις ευθύνες του Μαξίμου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και την ανάγκη να υπάρξει θεσμική ασπίδα για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά και του κράτους δικαίου.

Αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (28 Φεβρουαρίου 2023) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου JURI για το ζήτημα της παραβίασης ευρωπαϊκών κανόνων από την ελληνική κυβέρνηση με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter