Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει σε «τεχνικό και τεχνολογικό ζήτημα» την ακύρωση του EastMed από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει σε «τεχνικό και τεχνολογικό ζήτημα» την ακύρωση του EastMed από τις ΗΠΑ
Από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες και να τοποθετηθούν πρώτα οι Αμερικανοί για να έρθει η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει θέση για το «ράπισμα» που δέχθηκαν τα σχέδια για τον αγωγό East Med από το non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο πλέον για «σειρά εναλλακτικών οδεύσεων», αφήνοντας και την Κύπρο στις δικές της «εναλλακτικές συμφωνίες».

Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως οι ΗΠΑ αδειάζουν τα σχέδια για τον πολυδιαφημισμένο αγωγό East Med προκάλεσε έντονες αναταράξεις στην εθνική εξωτερική πολιτική, αλλά και στη στάση της χώρας μας έναντι του Κυπριακού. Σύμφωνα με το non paper του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα omegapress.gr, οι Αμερικανοί φέρονται να εγκαταλείπουν τη στήριξη του φαραονικού έργου θεωρώντας το «μη βιώσιμο οικονομικά», αλλά και εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ρητορική που ταιριάζει σε αυτή της Τουρκίας. Επίσης, η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού οι ΗΠΑ κατάφεραν όσα ήθελαν με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, αφού εξασφάλισαν σειρά αμερικανικών βάσεων, την επέκταση της Σούδας, τη «σουδοποίηση» της Αλεξανδρούπολης, την αύξηση της ελληνικής εμπλοκής στις νατοϊκές δραστηριότητες, και φυσικά, την επέκταση της σύμβασης συνεργασίας.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε τη Δευτέρα διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος στη γραμμή των «διαρροών» που προηγήθηκαν το σαββατοκύριακο στον συστημικό Τύπο, αναφέρθηκε στο θέμα ως «τεχνικό» και υποστήριξε πως «αυτά τα αποφασίζει η αγορά», καθησυχάζοντας πως η κυβέρνηση «έχει στηρίξει τον αγωγό, αλλά και μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις». Μάλιστα, προέταξε τις δύο «εναλλακτικές», του ευρωπαϊκού διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και εκείνον του Euroafrica, σε συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο Γ. Οικονόμου, παραγνωρίζοντας το γεγονός πως η κύρια αιτιολογία των Αμερικανών αφορά τις «εντάσεις» που προκαλεί ένας τέτοιος αγωγός στην περιοχή, επέλεξε να υποβαθμίσει και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εξέλιξη για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως «και η Κύπρος έχει εναλλακτικές συμφωνίες», καθώς και πως «εξετάζονται όλοι οι αγωγοί, τεχνικά και τεχνολογικά συμφέροντες».

«Αυτό που έχει σημασία, είναι πως η χώρας θα γίνει ισχυρός κόμβος, ανεξαρτήτως όδευσης που θα επιλεγεί, κόμβος φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως αγωγών» ανέφερε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως αυτά θα συμβούν «ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων».

Σημειώνεται πως η αντίδραση της κυβέρνησης έρχεται κατόπιν αφωνίας αρκετών ημερών, και σε κάθε περίπτωση, αφού τοποθετήθηκε το αμερικανικό ΥΠΕΞ για το θέμα, όπως μετέφερε η ανταπόκριση της ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε πως «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές σχέσεις μας και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προωθούν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία (ROC), η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν επίσης στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter