Η κυβέρνηση …πήρε τα βουνά για να προλάβει πλημμύρες μετά τις πυρκαγιές

Η κυβέρνηση …πήρε τα βουνά για να προλάβει πλημμύρες μετά τις πυρκαγιές

Με απευθείας αναθέσεις η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών Ορεινών Υδρονομικών Έργων στις καμένες περιοχές.

Τα έργα αποφασίστηκε να υλοποιηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για τη συγκράτηση του εδάφους, την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εκτάσεις, των περιοχών των ορεινών όγκων των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Ήδη, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση, «για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης», από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες περιοχών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας των επιμέρους εργασιών (κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. και εγκατάστασή τους) των υδρονομικών έργων.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση Αμυρά (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/82371/3029 -6.9.2021) για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, οι εργασίες «είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων, ανατιθέμενες σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ), οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών».

Στην περίπτωση αυτή, τα έργα και οι εργασίες θεωρούνται ως γενόμενα με αυτεπιστασία και εκτελούνται υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι οι εκτελούμενες εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν διαπραγμάτευσης σε υλοποίηση των αρμοδίως εγκεκριμένων μελετών και οι τιμές ανάθεσης των εργασιών προκύπτουν από τα προβλεπόμενα στις εν λόγω μελέτες, τιμολόγια.

Σημειώνεται επίσης ότι στις περιοχές εκείνες που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με σκοπό την αποκατάστασή τους, «οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 32 και στο άρθρο 32Α του ν. 4412/2016».

Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να προλάβει δραματικές επιπτώσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και ωθεί σε ταχείες ενέργειες με τη μορφή του κατεπείγοντος. Για τις αποφάσεις ταχείας παρέμβασης μετρά την κρισιμότητα, «αναφορικά με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις επικείμενες βροχοπτώσεις του χειμώνα, με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις γενικώς στις υποδομές και τις δραστηριότητες και ειδικότερα στους οικισμούς, τις εγκαταστάσεις και τις γεωργικές καλλιέργειες, που δημιουργούνται μετά τα εκτεταμένα πρόσφατα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στις περιοχές των ορεινών όγκων των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter