Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα στην κριτική για ολιγορία των αρχών, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ

Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα στην κριτική για ολιγορία των αρχών, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ

Τις… ευχές της για την εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στην έντονη κριτική που της ασκούν η ΕΣΗΕΑ και διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου και καθώς οι έρευνες φαίνονται βαλτωμένες, χωρίς αποτελέσματα από τις αρχές μέχρι σήμερα.

Με ένα ευχολόγιο απάντησε η κυβέρνηση σε ερώτηση του documentonews.gr για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και την έντονη κριτική και προβληματισμό που έχουν καταθέσει εθνικές και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, στη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που ο δημοσιογράφος έπεφτε νεκρός με 13 σφαίρες.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, σε σχετική ανακοίνωσή της για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, η ΕΣΗΕΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η διαλεύκανση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ΕΣΗΕΑ και για τον λόγο αυτό έχουμε απευθυνθεί πολλάκις, γραπτά και προφορικά, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητώντας την εντατικοποίηση των ερευνών ώστε να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα». Παράλληλα, η μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση της χώρας καταγγέλλει πως «έναν ολόκληρο χρόνο μετά όχι μόνο παραμένουν ασύλληπτοι οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το αν έστω υπάρχει πρόοδος στις έρευνες».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην έκθεση-κόλαφο έξι διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου, «Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece» (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα), ασκούνταν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τις αρχές για έλλειψη ταχύτητας και στοιχειώδους διαφάνειας στις έρευνες. Οι έξι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), τονίζεται μεταξύ άλλων, πως «η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του Καραϊβάζ καθιστά αδύνατο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό η έρευνα πληροί πολλά από τα κριτήρια που ορίζονται στα σχετικά πρότυπα».

«Το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του Καραϊβάζ. Η ΕΣΗΕΑ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως έχει απευθυνθεί, επανειλημμένως, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας στοιχεία για την εντατικοποίηση των ερευνών και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση για την πρόοδό τους. Επίσης, έξι διεθνείς Οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, πριν από περίπου δέκα ημέρες, μεταξύ των οποίων και οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», καταγγέλλουν πως η έλλειψη πληροφοριών, σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του Καραϊβάζ, καθιστά αδύνατον να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό η έρευνα πληροί πολλά από τα κριτήρια που ορίζονται στα σχετικά πρότυπα. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας» ήταν η ερώτηση που υπέβαλε στον Γιάννη Οικονόμου το documentontews.gr, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποφεύγει να απαντήσει στην έντονη κριτική επί της ουσίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης. Όλοι θέλουμε, το ταχύτερο δυνατόν, να διερευνηθεί η υπόθεση, να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Όπως ξέρετε, αυτές οι υποθέσεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι διωκτικές Αρχές είναι αυτές που αποφασίζουν, ανάλογα με την πορεία των ερευνών, ποια στοιχεία είναι αυτά που πρέπει να δημοσιοποιούνται και ποιες πληροφορίες πρέπει να δίνονται» ανέφερε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, επικαλούμενος πως «αυτό ισχύει σε όλες τις δολοφονίες και σε όλα τα ποινικά ζητήματα που συμβαίνουν, όχι μόνο στη συγκεκριμένη».

«Η ελπίδα όλων μας -και αυτή είναι προφανώς και η πρόθεση της ελληνικής Πολιτείας, συνολικά- είναι, όσο το δυνατόν ταχύτερα, να βρεθούν οι ένοχοι και να καταδικαστούν» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση και σαφή διερεύνηση του εγκλήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter