Η κυβέρνηση θυμήθηκε τις «ανεξάρτητες αρχές» για να μη σχολιάσει τον κώδικα λογοκρισίας του ΕΣΡ

Η κυβέρνηση θυμήθηκε τις «ανεξάρτητες αρχές» για να μη σχολιάσει τον κώδικα λογοκρισίας του ΕΣΡ
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ρόλο Πόντιου Πιλάτου απέναντι σε έναν «κώδικα δεοντολογίας» βγαλμένο μέσα από τα πιο τρελά όνειρα του Μεγάρου Μαξίμου επιφυλάσσει για τον εαυτό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Τύπου και ΜΜΕ, αφού παρά τον ορυμαγδό ανακοινώσεων και αντιδράσεων για τον κώδικα λογοκρισίας του ΕΣΡ, ο Γιάννης Οικονόμου επέλεξε να δηλώσει άγνοια, και να επικαλεστεί την… ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Να δηλώσει -εμμέσως- ανενημέρωτος παρά να σχολιάσει τον κώδικα δεοντολογίας που προωθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και βάζει σοβαρά εμπόδια στη δημοσιογραφική έρευνα προτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, σε ερώτηση του documentonews.gr που του τέθηκε κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Σημειώνεται πως το ΕΣΡ φέρνει προς διαβούλευση ένα νέο σχέδιο «Κώδικα Δεοντολογίας», ο οποίος περιλαμβάνει σωρεία προβληματικών προβλέψεων, οι οποίες μπορούν δυνητικά, εφόσον γίνουν δεκτές, να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο στην ελευθερία των δημοσιογράφων διενεργούν και δημοσιοποιούν έρευνες. Συγκεκριμένα, δύο είναι τα πρωτοφανώς παρεμβατικά άρθρα που το ΕΣΡ προτείνει να ενταχθούν στον κώδικα δεοντολογίας και τα οποία εγκλωβίζουν σε στενά πλαίσια τη δημοσιογραφική έρευνα.

Όπως αναφέρεται στο εδάφιο 3 του Άρθρου 22 του Σχεδίου, «η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές». Εξίσου προβληματικό είναι και το άρθρο 28 που αφορά τη φύση των πληροφοριών που μεταδίδονται μέσω των οπτικοακουστικών μέσων. Όπως αναφέρει το εδάφιο 1: « Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια».

Καθώς ο Γιάννης Οικονόμου είναι εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Τύπου και ΜΜΕ, ζητήσαμε να σχολιάσει τον προωθούμενο κώδικα λογοκρισίας, χωρίς όμως να πάρουμε απάντηση.

«Το ΕΣΡ φέρνει έναν κώδικα που θυμίζει -αντί για δεοντολογίας- κώδικα λογοκρισίας. Βάζει στοπ στη δημοσιογραφική έρευνα, προβλέποντας ακόμα και τι πρέπει να γίνεται με απόρρητες πληροφορίες, ενώ υπάρχει νόμος που προβλέπει πως πρέπει να διαχειρίζονται οι απόρρητες πληροφορίες. Γιατί γίνεται έναbypass από ένα τέτοιο όργανο που έχει να κάνει με τον πλουραλισμό. Σας βρίσκει σύμφωνο; Θυμίζω ότι αρκετές από τις πληροφορίες που κι εσείς πλέον κατέχετε, τις κατέχετε από τη δημοσιογραφική έρευνα» ήταν η ερώτηση του documentonews.gr στον Γ. Οικονόμου, που σήκωσε τα χέρια ψηλά, παρότι οι προβλέψεις δείχνουν να είναι σε απόλυτη σύμπλευση με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρώτα απ’ όλα ξέρετε ότι το ΕΣΡ είναι μία ανεξάρτητη αρχή, δεν μπορώ εγώ να απαντήσω εξ ονόματός του γιατί βγάζει σε διαβούλευση κάποιον κώδικα, ή προτάσεις που κινούνται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε τον κώδικα, θα τοποθετηθούμε κι εμείς στη διαβούλευση» ήταν η λιτή και άνευ περιεχομένου απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter