Η κυβέρνηση της Γεωργίας καταγγέλλει σχέδια ανατροπής της από την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Γεωργίας καταγγέλλει σχέδια ανατροπής της από την Ουκρανία

Η Γεωργία κατηγόρησε τη Δευτέρα έναν ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο ότι προετοίμαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Τιφλίδας- Κιέβου είναι τεταμένες.

Η γεωργιανή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατηγόρησε τον Γκεόργκι Λορτκιπανίτζε, αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ότι «συνωμοτεί» για να «ανατρέψει βίαια την κυβέρνηση» με τη συνέργεια ξένου κράτους.

Ο Λορτκιπανίτζε είναι πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας.

Η γεωργιανή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατονόμασε επίσης ως συνεργούς τους Μιχαήλ Μπατούριν, επίσης πρώην μέλος της προσωπικής ασφάλειας του Σαακασβίλι και τον Μαμούκα Μαμουλασβίλι, διοικητή της Γεωργιανής Λεγεώνας που πολεμάει στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση Ζελένσκι κάλεσε τον Γεωργιανό πρεσβευτή, κατηγορώντας την Τιφλίδα ότι «βασανίζει» στη φυλακή τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, επίσης Ουκρανό υπήκοο και σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Τιφλίδα κατηγορείται ότι συνεργάζεται με το Κρεμλίνο, παρόλο που ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις αυτονομιστικές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από το 2008.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση των γεωργιανών αρχών, το σχέδιο συνωμοσίας προβλέπει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τιφλίδα «τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο», ημερομηνίες κατά τις οποίες θα δημοσιευτούν οι επόμενες εκτιμήσεις για την πρόοδο της Γεωργίας ως προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ αρνήθηκε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη, παραχωρώντας το, αντίθετα, στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Οι Βρυξέλλες ζητούν ειδικότερα από το Τιφλίδα μεταρρυθμίσεις σε θέματα δικαιοσύνης, εκλογικού συστήματος, ελευθερίας του Τύπου και καταπολέμησης των ολιγαρχών.

Στις αρχές Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τιφλίδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποστασιοποιήθηκε από τις φιλοδυτικές φιλοδοξίες της χώρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter