Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει… αμαχητί δασικές εκτάσεις στα χέρια ιδιωτών

Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει… αμαχητί δασικές εκτάσεις στα χέρια ιδιωτών

Ένα ακόμα “γαλάζιο” παράθυρο ανοίγει για τη τσιμεντοποίηση δασικού και χορτολιβαδικού χαρακτήρα εκτάσεων που γλύτωσαν ως τώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να ενισχύσει διεκδικητές τέτοιων εκτάσεων και να τους δώσει νέα νομικά όπλα για να τις αποκτήσουν αμαχητί. Με νέα ρύθμιση που προωθεί –εν είδει τροπολογίας –οδηγεί το Δημόσιο να μην προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις , όταν συντρέχουν προϋποθέσεις που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Οι νέες ιδιοκτησιακές ρυθμίσεις αφορούν τα Επτάνησα, την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, Κυκλαδονήσια, Κύθηρα και Αντικύθηρα και τη Μάνη. Ως κύρια προϋπόθεση τίθεται οι διεκδικούντες την έκταση να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι να έχουν συνταχθεί μέχρι 1η.7.2001 αργότερο, έστω και αν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα κι εφόσον ήδη κατά σύνταξη του τίτλου του διεκδικούντος ή του δικαιοπαρόχου του αυτοί τελούσαν σε καλή πίστη και η έκταση δεν διεκδικούνταν από Δημόσιο.

Διευρύνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ ο κύκλος των διεκδικούμενων από ιδιώτες δασικών εκτάσεων, στο όνομα είτε τετελεσμένων είτε προβάλλοντας την αποφυγή μακροχρόνιων ανερμάτιστων διαφορών και κυρίως το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας για την κύρωση των δασικών χαρτών. Η ουσία είναι ότι μια ακόμα νομοθετική παρέμβαση της “γαλάζιας” κυβέρνησης υπαγορεύεται από τη λογική να «ξεπαγώσουν» οικοδομικές «αναπτυξιακές» δυνατότητες και από τον πολιτικό «εναγκαλισμό» με διεκδικητές γης και… τσιμέντο ας γίνει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρα πάντα εις όφελος της ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει μπει μεταξύ άλλων ο νόμος για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, την κατάρτιση δασολογίου και τη ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εκτάσεων. Τι έχει συμβεί; Μόλις στις 19 Ιουλίου 2021, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέθεσε προσθήκη-τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση επιφέρει αλλαγές στο Άρθρο 10 του νόμου 3208/2003, προσθέτοντας μια παράγραφο που περιγράφει περίπτωση διεκδίκησης από ιδιώτες για την οποία το Δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση και δασικές εν γένει εκτάσεις! Εστιάζει στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης. Πρόκειται γι αυτές τις περιοχές στις οποίες οι διεκδικητές δεν οφείλουν να αποδείξουν την ύπαρξη του δικαιώματός τους επί δασών, δασικών εκτάσεων (άρθρο 62 του νόμου 998/1979).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορίζεται ότι δεν θα προβάλλονται εκ μέρους του δημοσίου δικαιώματα στις εκτάσεις δασικής και χορτολιβαδικής μορφής στις περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979.

Με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη (αρ.τροπολ. 994/88 19.7.2021) προστίθεται μια ακόμα περίπτωση σε αυτές που το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα σε δασικές εκτάσεις. Διάταξη αφορά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις συγκεκριμένων περιοχών με βασική προϋπόθεση οι διεκδικούντες έκταση να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, που να έχουν συνταχθεί μέχρι 1η.7.2001.

Ο τίτλος της διάταξης είναι «Ιδιοκτησιακές ρυθμίσεις για τις δασικού και χορτολιβαδικού χαρακτήρα εκτάσεις των περιοχών του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979 Τροποποίηση παρ. του άρθρου 10 του ν. 3208/2003». Προστίθεται περίπτωση ΙV, στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ν. 3208/2003 ως εξής: «IV. Περιλαμβάνονται σε περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Α 289), για τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και, συγχρόνως, οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα κι εφόσον ήδη κατά σύνταξη του τίτλου του διεκδικούντος ή του δικαιοπαρόχου του αυτοί τελούσαν σε καλή πίστη και η έκταση δεν διεκδικούνταν από Δημόσιο. Σε περίπτωση που το δικαίωμα κυριότητας των ανωτέρω εκτάσεων έχει καταχωρηθεί υπέρ ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα κτηματολογικά βιβλία των οικείων κτηματολογικών γραφείων, το ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας αυτών και δεν ασκεί τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται άρθρο του ν. 2664/1998 (Α’ 275).»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter