Η κυβέρνηση της ΝΔ «σηκώνει» το μεταναστευτικό με κλειστές δομές – Μισθώνει γεωτεμάχια στη Λέσβο

Η κυβέρνηση της ΝΔ «σηκώνει» το μεταναστευτικό με κλειστές δομές – Μισθώνει γεωτεμάχια στη Λέσβο

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση της ΝΔ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς εκτιμάται ότι είναι ανοιχτό το ενδεχομένο να αυξηθούν οι ροές στο Αιγαίο, όχι μόνο λόγω εποχής (καλοκαιρία), αλλά και εξαιτίας χειριστικών καταστάσεων από το τουρκικό καθεστώς για πολιτική εκμετάλλευση. Χωρίς να έχει να επιδείξει θετικές πρόνοιες για τη φιλοξενία προσφύγων/μεταναστών και με κενά στη διαχείριση του ζητήματος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενεργοποιεί επικοινωνιακά αντανακλαστικά και παράλληλα, προσπαθεί εσπευσμένα να εξασφαλίσει γεωτεμάχια για εγκατάσταση πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών αιτούντων άσυλο, όπως κάνει με τη δημιουργία ελεγχόμενης δομής στη Λέσβο, ή για επέκταση άλλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως αποτυπώνεται σε έγγραφο (Αριθ. Πρωτ: 15053-19.5.2021) του Τμήματος Έργων και Δράσεων της Διεύθυνσης Προμηθειών και Λειτουργικής Μέριμνας , που παραθέτει το documentonews.gr , έκλεισε συμφωνία με ιδιοκτήτες γης στη Λέσβο και προχωρά η απ’ ευθείας σύναψη σύμβασης μίσθωσης γεωτεμαχίων, συνολικού εμβαδού 415.000 τ.μ. (415 στρέμματα), στη θέση «Βάστρια» (Πλάτη), μεταξύ των διοικητικών ορίων του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Η διάρκεια των μισθώσεων θα είναι πενταετής – θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2025. Το μηνιαίο μίσθωμα, για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, ορίζεται στο ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ ανά στρέμμα. Το συνολικό κόστος για τα έτη 2022, 2023, 2024 και 2025 φτάνει 2.976.200 ευρώ (ετησίως 748.800 ευρώ). Ηδη έχει σταλεί αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες μίσθωσης για τη νέα δομή στη Βάστρια Λέσβου με σκοπό τη φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών αιτούντων άσυλο.

Όπως επισημαίνεται στη συμφωνία, το συνολικό ετήσιο μίσθωμα για το έτος 2021, θα καταβληθεί εντός τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ για τα υπόλοιπα έτη της μίσθωσης το ποσό θα καταβάλλεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς παράτασης των μισθώσεων, με την έγγραφη ενημέρωση των εκμισθωτών πριν την λήξη τους, για πέντε επιπλέον έτη, με το ίδιο μίσθωμα και τους ίδιους όρους. Η κάλυψη της σχετικής δαπάνης θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων οικονομικών ετών 2021-2025 του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Κυβέρνηση δημοσιοποίησε, χωρίς πολλά στοιχεία, στις 18 Μαΐου 2021 ότι μπήκαν οι υπογραφές από τα αρμόδια υπουργεία (Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος) στην απόφαση με την οποία δίνεται άδεια χωροθέτησης και κατασκευής της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέσβου στη θέση Βάστρια (Πλάτη) Λέσβου. Το ενδιαφέρον είναι ότι γίνεται εμφατικά αναφορά σε «ωφέλιμη έκταση». Μιλά για «ωφέλιμη έκταση» 245 στρεμμάτων στη νέα δομή , σημειώνοντας παράλληλα, ότι η «ωφέλιμη έκταση της εγκατάστασης» στη Βάστρια θα είναι σημαντικά μικρότερη από το σημερινό προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου (300 στρέμματα).

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κοιτούσε προς Ισπανία αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν τις αυξημένες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές των προηγούμενων ημερών από Αφρική και έστελνε μηνύματα στο Ισπανό υπουργό Εσωτερικών για προστασία των συνόρων της ΕΕ … Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter (19.5.2021) «επικοινώνησα χθες βράδυ με τον φίλο μου Υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας Fernando Grande-Marlaska Gómez και του εξέφρασα την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθεια φύλαξης των κοινών μας συνόρων και αντιμετώπισης της μαζικής, παράτυπης μετανάστευσης».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter