Η λαίλαπα Μητσοτάκη τροφοδοτεί την ακρίβεια

Η λαίλαπα Μητσοτάκη τροφοδοτεί την ακρίβεια
Photo credit: Pixabay

Οι οικονομικές ειδήσεις φέρνουν δέος. Σοκ νιώθεις από τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Eurostat: στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 1,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάϊο (από το 10,5% στο 12%)! Την ίδια ώρα η αύξηση σε επίπεδο ευρωζώνης ήταν της τάξης του 0,5% (από το 8,1% στο 8,6%).

Αν κάποιος εστιάσει στο άνοιγμα της ψαλίδας, εύκολα καταλαβαίνει την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την ακρίβεια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το σοκ μετατρέπεται σε τρόμο αν αναλογιστεί ότι ο ελληνικός Ιούνιος είναι ένας ήπιος κλιματολογικά μήνας. Αρα μειώνεται το ενεργειακό κόστος δεν δούλεψαν πάρα πολύ τα ενεργοβόρα κλιματιστικά)! Σε ποσοστό 68% για τις πληθωριστικές πιέσεις ευθύνεται η ενέργεια (ρεύμα + καύσιμα)!

Μεγεθύνεται ο τρόμος

Και βέβαια η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη καθώς ο τρόμος μεγεθύνεται. Λόγω διαφορετικής μέτρησης η Eurostat βγάζει μικρότερο πληθωρισμό σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μέτρησε την ακρίβεια στην Ελλάδα τον Μάιο στο 10,5%, η ΕΛΣΤΑΤ τον μέτρησε στο 11,3%, δηλαδή +0,8%. Αρα την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου η ακρίβεια σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο θα κινείται στη ζώνη του 13%!

Ομως δεν είναι μόνο αυτό το μαύρο μαντάτο! Αλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι γύπες του νεοφιλελευθερισμού έχουν απλώσει τις φτερούγες τους πάνω από την ευρωπαϊκή επικράτεια. Αρχίζουν να πιέζουν κυβερνήσεις αλλά και ευρωπαϊκά συνδικάτα ώστε να μην καταγραφούν αυξήσεις μισθών. Δηλαδή τα ευάλωτα στρώματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών που δέχονται τα χαστούκια της ακρίβειας οφείλουν να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι για να μην καταγραφεί περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού!

Εκεί στο βάθος, καθημαγμένη από την πτώχευση του 2010 και τη μνημονιακή εποχή, στέκεται η ελληνική κοινωνία που πλέον έχει να αντιμετωπίσει πέραν των δεινών που σώρευσαν μέχρι το 2010 οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τις συνέπειες της πολιτικής Μητσοτάκη. Εδώ είναι που οι λέξεις δεν επαρκούν να περιγράψουν την ανικανότητα άσκησης στοιχειώδους οικονομικής πολιτικής από το τρίδυμο των Μητσοτάκη –Σταϊκούρα – Σκυλακάκη. Οσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που εμφανίζεται ως καθηγητής Χρηματοοικονομικής, είναι απορίας άξιο πώς αυτός ο άνθρωπος ξυπνάει κάθε μέρα υπό το βάρος των όσων έχει προκαλέσει.

Χάσκει η τρύπα στον προϋπολογισμό

Τελευταίο του θλιβερό ατόπημα τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο δεν θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ/MWh. Κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ αφαιρεί ετησίως από το ΑΕΠ 500-600 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αέριο κινείται στα 140 ευρώ. Η τρύπα που έχει προκληθεί στον προϋπολογισμό είναι τεράστια. Η αποτυχία Σταϊκούρα να προβλέψει το προφανές φέρνει αδιέξοδο!

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Μέσα στην εβδομάδα κυκλοφόρησε η έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Στην ανάλυση αναγράφεται ότι θα υπάρξει μια σπείρα αυξήσεων τιμών – μισθών – τιμών. Οπως εξηγούν οι αναλυτές της BIS, οι προβλέψεις για επίμονο πληθωρισμό ενσωματώνονται στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις, γεγονός που φέρνει νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Η «επιστημονική νόρμα» έχει δοθεί στα κυβερνητικά επιτελεία. Οι μισθωτοί πρέπει να βρουν τρόπους να επιβιώσουν με τους μισθούς που τώρα έχουν για να περιοριστεί η ζήτηση. Αυτή την προσέγγιση τη ζήσαμε και στην Ελλάδα με την «επιστημονική» έκθεση Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία, καθώς η συνταγή είναι γνωστή: έρχονται οι «ειδικοί» και καταρτίζουν το «ευαγγέλιο» το οποίο μετά ακολουθούν οι πολιτικοί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter