Η Λινού προειδοποιεί: Να προσέξουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός – Περιμένουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων

Η Λινού προειδοποιεί: Να προσέξουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός – Περιμένουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων

Το καμπανάκι για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η σχεδόν πλήρης ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός.

«Έπρεπε να παρουσιαστούν ως παρακίνηση και ενδυνάμωση των ανεμβολίαστων, όχι ως βράβευση των εμβολιασμένων», είπε η κυρία Λινού και εξήγησε ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα να μην υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» και «να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν». «Ταυτόχρονα όμως», όπως υπογράμμισε, «πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εμβολίασμένους να συνεχίσουν να τηρούν μέτρα προστασίας. Μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους η νόσος». Θα έπρεπε κατά την κα Λινού να έχει προστεθεί «μία επιφύλαξη, αν μπορείτε χρησιμοποιήστε μάσκες όσο το δυνατόν περισσότερο» και «προς τους καταστηματάρχες μία ενθάρρυνση να κρατήσουν το μέτρο των αποστάσεων, να φροντίσουν να είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι».

«Στις ΗΠΑ το CDC λέει ότι στις περιοχές που δεν είναι υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμών -και εμείς δεν είμαστε σε υψηλό ποσοστό- συνεχίστε να τηρείτε τις αποστάσεις και να χρησιμοποιείτε μάσκες. Έχει μία λογική αυτό που πρέπει να τηρήσουμε», τόνισε η ίδια, «δεν ξέρω πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση», ενώ η λογική της πιθανής επανεξέτασης των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε 15 ημέρες εφόσον υπάρξει αύξηση κρουσμάτων θα μας έχει εκθέσει ήδη σε κάποιο κίνδυνο.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση… οι 15 ημέρες μπορεί να είναι πολλές, μπορεί να βρεθούμε προ πολύ μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων τότε… όταν έχεις πολλούς ανθρώπους μαζί σε κλειστό χώρο, είναι μεγάλο πρόβλημα. Τουλάχιστον, να υπήρχε μία σύσταση για φυσικό αερισμό των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης».

«Θα περιμένουμε μέσα σε άλλη μία εβδομάδα, πιθανό διπλασιασμό των κρουσμάτων», προειδοποίησε, «λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα και επιπλέον λόγω του ότι δεν συνεχίζεται αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια για τήρηση μέτρων στα σχολεία».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter