Η Λιθουανία δοκιμάζει την οργή του Πεκίνου

Η Λιθουανία δοκιμάζει την οργή του Πεκίνου

Η προσέγγιση της Βαλτικής χώρας με την Ταϊβάν έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κίνας, ενώ η σύγκρουση αυτή αποτελεί crash-test των σχέσεων της Ευρώπης τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και με τον ασιατικό γίγαντα.

Την περασμένη Τετάρτη η Ταϊβάν υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα ταμείο με 200 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στην Λιθουανία στο τελευταίο επεισόδιο της προσέγγισης των δύο χωρών. Από τον Μάιο που το Βίλνιους αποχώρησε από την πρωτοβουλία 17+1 με την Κίνα, ξεκίνησε η προσέγγιση με την νησιωτική χώρα: τον Αύγουστο δημιούργησε ένα εμπορικό γραφείο για την «Ταϊβάν» και όχι την «Ταϊπέι», όπως ανέχεται η Κίνα να ονομάζεται το νησί. Ένας εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών, ενώ Βερολίνο και Ουάσινγκτον έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής χώρας, λέγοντας ότι η πίεση που δέχεται είναι άδικη.

Τις τελευταίες ημέρες, το θέμα έχει προκαλέσει ταραχές και στην εσωτερική πολιτική της Λιθουανίας. Ο πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, χαρακτήρισε την περασμένη Τρίτη ως «λάθος» το όνομα του γραφείου, το οποίο υπερασπίστηκε ο φιλοαμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις που αναζήτησε πριν από τα Χριστούγεννα την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Η μικρή χώρα της Βαλτικής των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων εξάγει προϊόντα αξίας 357 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα (κυρίως δημητριακά), εισάγοντας αντίστροφα κινεζικά προϊόντα αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (κυρίως ηλεκτρονικά είδη). Οι τελωνειακοί αποκλεισμοί που υπέστησαν οι λιθουανικές εταιρείες λέγεται ότι αρχίζουν να βλάπτουν σοβαρά την οικονομία, αν και οι αρχές του Βίλνιους αρνούνται να αποκαλύψουν τον πλήρη αντίκτυπο στην οικονομία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα σχέδιο βοήθειας 130 εκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη από την Κίνα.

Τους τελευταίους μήνες, διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετώπισαν επίσης εμπόδια στην εμπορική τους κίνηση. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ανησυχία του στις 24 Δεκεμβρίου: «Λαμβάνουμε όλο και περισσότερες αναφορές από άλλα κράτη μέλη σχετικά με τις εισαγωγές που μπλοκάρονται» από την Κίνα. «Προφανώς, τα κινεζικά τελωνεία δεν καταχωρούν εμπορεύματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες εάν περιέχουν είδη από τη Λιθουανία». Ο επίσημος κινεζικός Τύπος απέρριψε πλήρως αυτές τις «ανεύθυνες επισημάνσεις».

Οι αρχές του Πεκίνου απειλούν τη Λιθουανία με πολεμικές δηλώσεις στα δυτικά κοινωνικά δίκτυα, αλλά δεν αναφέρουν επισήμως κυρώσεις εναντίον της. Η Κίνα βεβαιώνει ότι δεν θα επιβάλλει περιοριστικά μέτρα. Από την πλευρά της, η ΕΕ συζητά για μέσα κατά του οικονομικού εξαναγκασμού – που αρχικά ήταν σχεδιασμένα κατά των ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αν θα μπορέσει να προτάξει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην ασιατική υπερδύναμη μένει να διαπιστωθεί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter