Η Λιθουανία κατηγορεί Λευκορώσους αστυνομικούς ότι στέλνουν μετανάστες στο έδαφός της

Η Λιθουανία κατηγορεί Λευκορώσους αστυνομικούς ότι στέλνουν μετανάστες στο έδαφός της

Η Λιθουανία κατηγόρησε 12 Λευκορώσους αξιωματικούς ότι εισήλθαν παράνομα στο έδαφός της για να ωθήσουν μια ομάδα μεταναστών πέρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας.

Η συνοριακή υπηρεσία της Λιθουανίας δήλωσε ότι οι Λευκορώσοι είχαν επανειλημμένα ειδοποιηθεί ότι παραβίασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια του τεταμένου επεισοδίου την Τρίτη. Αλλά η Λευκορωσία αμφισβήτησε το γεγονός και κατηγόρησε τους Λιθουανούς συνοριοφύλακες για βία κατά των μεταναστών.

Περισσότεροι από 4.100, κυρίως Ιρακινοί μετανάστες έχουν εισέλθει παράνομα στη Λιθουανία από τη γειτονική Λευκορωσία μέχρι στιγμής φέτος. Η αύξηση των παράνομων διελεύσεων ξεκίνησε τον Ιούνιο μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στον πρόεδρο της Λευκορωσίας πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι κυρώσεις ήρθαν ως απάντηση στην καταστολή του προέδρου εναντίον των διαδηλωτών και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντος δημοσιογράφου στο αεροσκάφος της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η Λιθουανία και οι σύμμαχοί της κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι μετέφερε αεροπορικώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή για να τους στείλει στα σύνορα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Λευκορωσία αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό.

Το περιστατικό της Τρίτης στα σύνορα είναι η τελευταία ρήξη στις σχέσεις Λιθουανίας-Λευκορωσίας, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Λιθουανία είναι το καταφύγιο επιφανών μελών της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της κύριας αντιπάλου του Λουκασένκο, Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια.

Η συνοριακή υπηρεσία της Λιθουανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το περιστατικό, το οποίο έδειχνε 12 Λευκορώσους αξιωματικούς οπλισμένους με ασπίδες και εξοπλισμό καταστολής διαδηλώσεων να αναπτύσσονται καθώς οι μετανάστες σπεύδουν προς το λιθουανικό έδαφος σε ένα χαντάκι παρακάτω.

Αργότερα στο βίντεο, οι Λευκορώσοι φαίνεται να εισέρχονται στο χαντάκι για το οποίο οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες λένε ότι σηματοδοτεί τα σύνορα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter