Η Μάλτα δέχεται να φιλοξενήσει τους 65 μετανάστες του Alan Kurdi

Η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της θα οδηγήσουν σ' ένα λιμάνι της χώρας τους 65 μετανάστες που επιβαίνουν σε σκάφος μιας γερμανικής MKO, το Alan Kurdi, προσθέτοντας πως οι άνθρωποι αυτοί θα σταλούν αμέσως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μάλτα, η οποία διεξήγαγε σήμερα συνομιλίες με την ΕΕ και τη Γερμανία, διευκρινίζει πως κανένας από τους μετανάστες αυτούς δεν θα παραμείνει στο έδαφός της «δεδομένου ότι η περίπτωσή τους δεν ανήκε στην ευθύνη των μαλτέζικων αρχών».

«Έπειτα από συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γερμανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Μάλτας θα μεταφέρει τους 65 διασωθέντες μετανάστες που βρίσκονται επί του Alan Kurdi, σε μονάδα των μαλτέζικων ενόπλων δυνάμεων, η οποία θα καταπλεύσει στη συνέχεια σ' ένα μαλτέζικο λιμάνι. Όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες θα κατανεμηθούν αμέσως σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», έγραψε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η γερμανική MKO Sea-Eye είχε ανακοινώσει νωρίτερα με μήνυμά της στο Twitter πως τρεις επιβαίνοντες έχουν καταβληθεί από τη ζέστη. «Έχουμε επειγόντως ανάγκη ιατρικής βοήθειας και ενός ασφαλούς λιμανιού, για να αποφύγουμε το χειρότερο», έγραψε.

Τα τρία αυτά πρόσωπα θα απομακρυνθούν αμέσως, διευκρίνισε η Μάλτα.

Οι αρχές της Βαλέτας είχαν αρχικά απαγορεύσει σήμερα το πρωί την είσοδο του πλοίου στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας προσέφεραν εξάλλου σήμερα βοήθεια σε μια άλλη ομάδα 58 μεταναστών που βρίσκονταν σ' ένα πλεούμενο που βυθιζόταν στη ζώνη όπου η Μάλτα πραγματοποιεί θαλάσσιες διασώσεις. Οι μετανάστες αυτοί, όλοι άνδρες, περισυνελέγησαν από ένα περιπολικό σκάφος και έφθασαν στη Μάλτα το απόγευμα.

Η κυβέρνηση της Μάλτας διευκρινίζει πως έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Eυρωπαίους εταίρους της και γι' αυτή την ομάδα των 58 μεταναστών, που ανήκουν στην ευθύνη της Μάλτας. Τουλάχιστον τους μισούς απ' αυτούς θα τους υποδεχθούν άλλες χώρες της ΕΕ, διευκρίνισαν οι αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.