Η Μαρέβα Μητσοτάκη καλείται να δώσει διευκρινίσεις για το πόθεν έσχες στη Βουλή

Η Μαρέβα Μητσοτάκη καλείται να δώσει διευκρινίσεις για το πόθεν έσχες στη Βουλή

Διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία θα κληθεί να δώσει η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ για την ανεπαρκή δήλωση «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι οφείλει να προσκομίσει όλες τις μεταβολές από τη χρήση 2006 έως αυτή του 2015, με τις αντίστοιχες δηλώσεις Ε1 και Ε9 προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος επί των περιουσιακών της στοιχείων της. Η κ. Γκραμπόφσκι είναι υποχρεωμένη να προβεί στην παροχή των παραπάνω στοιχείων, αφού δεν υπήρχε διαζύγιο που να καταδεικνύει χωρισμό ανάμεσα στην ίδια και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παραλείψεις και ανακρίβειες

Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το Documento, η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη δεν συμπεριέλαβε στη δήλωσή της το λόγο της εμπλοκής της στα Paradise Papers. Ειδικότερα, η offshore Eternia Capital Management δεν δηλώθηκε, παρότι έπαψε να είναι ενεργή κατά τη διάρκεια του 2015, γεγονός που την καθιστά υπόχρεη δήλωσής της.

Ως προς το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, η αγορά του δηλώθηκε με δάνειο,αν και σύμφωνα με τα συμβόλαια έχουν δοθεί περίπου 750.000 ευρώ εκτός δανείου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φόροι και αμοιβή μεσιτείας.

Επίσης, δηλώνει πως εισέπραξε 850.000 ευρώ από πώληση πίνακα του ζωγράφου Κρίστοφερ Γουλ, ο οποίος χαίρει της συμπάθειας των funds και τα έργα του κοσμούν σπίτια αρκετών που ελέγχονται από το FBI για φοροδιαφυγή. Μάλιστα, η συμπίπτει χρονικά η πώληση του πίνακα με το κλείσιμο της offshoreπου δεν δηλώθηκε. Παρόλα αυτά, η κ. Γκραμπόφσκι δεν καταθέτει κανένα παραστατικό για την πώληση του πίνακα, λόγου χάρη τραπεζική απόδειξη. Έτσι, προκαλούνται ερωτηματικά για το αν όντως η κ. Γκραμπόφσκι κατείχε τον πίνακα, ποιος τον αγόρασε, τι είδους συναλλαγή ήταν αυτή κ.ο.κ.. Επίσης, εμφανίζει 709.000 ευρώ σε ελβετική τράπεζα, τα οποία κατά την ίδια κατατέθηκαν μετά την πώληση του πίνακα, αλλά λόγω της έλλειψης παραστατικών δεν μπορεί να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων.

Μία ακόμα ανακρίβεια είναι ότι για ακίνητό 520 τετραγωνικών που διατηρεί στο Λονδίνο εμφανίζονται διαφορετικές ημερομηνίες κτήσης χωρίς να έχουν προσκομιστεί συμβόλαια.

Οι ευθύνες της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

Στο αλαλούμ που έχει προκληθεί με την ημιτελή δήλωση πόθεν έσχες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι ξεκάθαρες ευθύνες φέρουν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Στη συνεδρίαση του καλοκαιριού όταν και τέθηκε επί τάπητος η ανύπαρκτη δήλωση πόθεν έσχες της συζύγου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέλη της Επιτροπής από κοινού αποφάσισαν να μη γίνει έκτακτος έλεγχος, αλλά να περιοριστεί στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που είθισται να γίνεται κάθε χρόνο για τα περιουσιακά στοιχεία των αιρετών. Τώρα, είναι διπλά εκτεθειμένα τα μέλη της Επιτροπής, καθώς όχι μόνο εντοπίζονται ανακρίβειες στη δήλωση της κ. Γκραμπόφσκι αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η offshore που την εμπλέκει στα Paradise Papers.

Μέχρι πότε θα επικρατεί αυτή η μυστικοπάθεια;

Εκτός από ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας, όπως λόγου χάρη στα εξοπλιστικά θέματα, θεωρείται αδιανόητο τέτοιου είδους ζητήματα να συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες. Και ο Σταύρος Κοντονής αλλά και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δεν τροποποίησαν τη διάταξη που θεσπίστηκε το 2014 επί Αθανασίου, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Έσχες πρέπει να τηρούν εχεμύθεια για όσα διαμείβονται εντός αυτής. Οι αιρετοί είναι πολίτες υψηλής ευθύνης που τέθηκαν αυτοβούλως στη δημόσια σφαίρα και έλεγχο. Ως εκ τούτου, μυστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα περιουσιακά τους στοιχεία, μόνο παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες δεν αποτελούν, αφού καλλιεργούνται σενάρια περί αποσιώπησης και συγκάλυψης ευθυνών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter