Η Μαρέβα, οι απειλές και η άδεια αίθουσα

Η Μαρέβα, οι απειλές και η άδεια αίθουσα

Μετά βαΐων και κλάδων αλλά χωρίς… πλήθος υποδέχτηκαν τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη οι νεοδημοκράτες στην τοπική οργάνωση του κόμματος στην Καλλιθέα.

Το δημοτικό θέατρο όχι μόνο δεν γέμισε από πολίτες που διψούσαν να επιμορφωθούν για την επιχειρηματικότητα από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αλλά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να σβήσουν μέχρι και τα φώτα προκειμένου να καλύψουν την άδεια αίθουσα.

Η κ. Γκραμπόφσκι δεν έμεινε στα της επιχειρηματικότητας αλλά χρησιμοποίησε το βήμα που της δόθηκε για να κάνει πολιτική, εκτοξεύοντας απειλές. Είπε ότι της πετούν τόνους λάσπης επειδή τυγχάνει να λέγεται κ. Μητσοτάκη, ενώ προβλέποντας σίγουρη νίκη της ΝΔ στις εκλογές απείλησε πως τότε «κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, τα άδεια καθίσματα ενόχλησαν αρκετά τη Μ. Γκραμπόφσκι, αφού ελάχιστοι δημότες –που δεν είχαν κάποια άμεση ή έμμεση σχέση με τη ΝΔ– ενδιαφέρθηκαν να μάθουν το επιχειρείν από μια… επιτυχημένη γυναίκα επιχειρηματία.

Ετσι το «παρών» έδωσαν κυρίως γνωστοί «γαλάζιοι» ή συγγενικά πρόσωπα και φίλοι τοπικών στελεχών. Οπως ανέφεραν στο Documento ασφαλείς πηγές από την τοπική κοινωνία, «οι δημότες έχουν κουραστεί να βλέπουν τον δήμαρχο να δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί νεοδημοκράτης, προβάλλοντας ταυτόχρονα με κάθε ευκαιρία τις υψηλές του διασυνδέσεις με τον πρόεδρο και το περιβάλλον του». Παρών στην εκδήλωση ήταν φυσικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να ανεβάσει στο Twitter φωτογραφίες αγκαλιά με τη σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη. Στους «γαλάζιους» χειροκροτητές… ξεχώρισαν επίσης οι Κυρανάκης, Πετραλιά, Α. Καραμανλή.

«Γυναικεία επιχειρηματικότητα, ευκαιρίες και προσκλήσεις» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης του τμήματος γυναικών της ΔΗΜΤΟ της ΝΔ Καλλιθέας με ομιλήτρια μεταξύ άλλων και τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ. «Η Μαρέβα Μητσοτάκη, η Ντόρα Πάλλη (σ.σ.: κόρη της Φ. Πετραλιά) και η Μαρία Χριστοδουλίδη μίλησαν για ένα “ταξίδι ζωής, γεμάτο κινδύνους αλλά και συναρπαστικές προκλήσεις”» έγραψαν τοπικές ιστοσελίδες. Η σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ στην κάτι από TEDx ομιλία της αναφέρθηκε στη «δύσκολη αλλά γοητευτική πορεία της εταιρείας Zeus + Dione μέσα στο δυσμενές επαγγελματικό περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα μας», επισήμανε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν για όλους, «πόσο μάλλον για εμένα που λέγομαι Μαρέβα Μητσοτάκη». Πρόσθεσε επίσης: «Πετυχαίνουμε αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Αλλά ένα πρέπει να σας μείνει: επιμένουμε, επιμένουμε, επιμένουμε».

«Δυσκολία πρόσβασης»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ομιλία της ήταν το κομμάτι εκείνο που έκανε λόγο για «δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότη, για έλλειψη κεφαλαίων, για ασταθές φορολογικό σύστημα» κ.ά. Κάπου ανάμεσα σ’ αυτά φαίνεται πως θα παράπεσαν οι αποκαλύψεις του Documento για το… επιχειρηματικό θαύμα της κ. Μητσοτάκη. Δεν ακούστηκε τίποτα για offshore εταιρείες, ίσως μια συμβουλή για το πώς να ιδρύσεις μια εξωχώρια εταιρεία, ας πούμε για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν ή στην Ελβετία. Δεν ειπώθηκε τίποτε για κάποιον κρυφό χρηματοδότη που ίσως να μπορούσες να έχεις στην εταιρεία σου και να σου δίνει χρήματα από μια άλλη offshore που την ίδια στιγμή θα χρηματοδοτούσε και μια εφημερίδα που ανήκει σ’ έναν δημοσιογράφο που πιάστηκε με σακούλες γεμάτες μαύρο χρήμα. Ούτε έγινε αναφορά σε συνέταιρο που θα καταζητούνταν από ξένες αρχές για απάτη. Στην ομιλία, επίσης, φαίνεται πως δεν χωρούσαν οι αποκαλύψεις των Paradise Papers, των Panama Papers. Ούτε, φυσικά, συμβουλές για το πώς να κυκλοφορείς με ελικόπτερα φίλων επιχειρηματιών.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Τα παραπάνω δεν αποτελούν τυχαία παραδείγματα ούτε φυσικά φανταστικά γεγονότα. Εχουν χρησιμοποιηθεί σαν τούβλα στον τοίχο της «επιτυχημένης επιχειρηματία» που χτίστηκε γύρω από το όνομα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Πριν από περίπου μία δεκαετία, συνέταιρος της κ. Μητσοτάκη στην εταιρεία MG Capital Advisors ήταν ο γνωστός δικηγόρος των offshore Σταύρος Παπασταύρου. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του «δέκα Παπασταύρου να είχαμε», ο φίλος του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε προτείνει κιόλας να δώσει ο «αχάριστος λαός» το όνομα του Παπασταύρου σε οδό, δεν άφησε λίστα φοροδιαφυγής που να μη συμπεριλαμβάνεται. Από τη λίστα Λαγκάρντ στις λίστες των φορολογικών παραδείσων των Panama και Paradise Papers.

Οι δύο εταιρείες

Η πολυπράγμων Μ. Γκραμπόφσκι, όπως αποκάλυψε το Documento, δημιούργησε τις εταιρείες Zeus+Dione και Eternia. Μία στην Ελβετία και μία offshore στα νησιά Κέιμαν. Την τελευταία, Eternia Capital Management, αποκάλυψε πρώτο το Documento, προτού ακόμη δημοσιευτούν τα Paradise Papers και γίνει γνωστή η εμπλοκή της συζύγου Μητσοτάκη. Τις εταιρείες αυτές, κατά δήλωσή της, έκλεισε το 2013 γιατί δεν πήγαιναν καλά.

Ας πάμε στη Zeus+Dione. Στις 16 Ιουνίου 2017 η συγκεκριμένη εταιρεία σε γενική συνέλευση των μετόχων της αποφασίζει, με βάση πρόταση της προέδρου Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σ’ αυτή συμμετέχουν η καταζητούμενη από την Ιντερπόλ και ελεγχόμενη από τις αρχές για διακίνηση μαύρου χρήματος Γεωργία Ευσεβίου (σύζυγος του προέδρου της ΚΑΕ Αρης Νίκου Λάσκαρη) και η άγνωστης ιδιοκτησίας offshore εταιρεία από τον Παναμά Velvet Success, η οποία έδωσε στη Zeus+Dion 799.918 ευρώ. Η Velvet Success, άγνωστου επιχειρηματία, έβαλε λεφτά και στο «Πρώτο Θέμα» του «άπορου» Θέμου Αναστασιάδη που πιάστηκε με «μαύρες σακούλες» με χρήμα 5 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η κ. Γκραμπόφσκι δεν αναφέρθηκε στην ομιλία της σε αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις. Ισως γιατί μπορεί να προκαλούσαν εκνευρισμό και ερωτήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter