Η μάχη επιβίωσης του «εξαφανισμένου» Ρέντσι

Η μάχη επιβίωσης του «εξαφανισμένου» Ρέντσι

Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη αναμέτρηση της πολιτικής καριέρας του είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επιθυμεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 4ης Μαρτίου για να σώσει την Ιταλία και… τον εαυτό του.

Μέχρι σήμερα ο Ματέο Ρέντσι είχε μία πολιτική πορεία που θα ζήλευαν πολλοί. Από επιτυχημένος δήμαρχος της Φλωρεντίας μπήκε με φόρα στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2014. Με την υπόσχεση ότι θα καταστρέψει το παλαιό κατεστημένο της Ιταλίας έγινε σε ηλικία μόλις 39 ετών ο πιο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα του θριάμβευσε στις ευρωεκλογές του 2014. Κέρδισε πάνω από το 40% των ψήφων σε μία εποχή που τα υπόλοιπα παραδοσιακά κόμματα ανά την Ευρώπη κατέγραφαν τεράστιες απώλειες.

Όλα αυτά ανήκουν στο ένδοξο παρελθόν. Το άστρο του άρχισε να θολώνει τον Δεκέμβριο του 2016 όταν οι Ιταλοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

Σήμερα υπόσχεται στο κόμμα του ότι είναι έτοιμος να πάει πόρτα-πόρτα στους Ιταλούς προκειμένου να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές. Έχει χάσει, όμως, τα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας του: την στήριξη των ψηφοφόρων, την δημοτικότητα και τις συμμαχίες.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές. Το Δημοκρατικό Κόμμα κινείται κοντά στο 24% και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο το οποίο συγκεντρώνει 27%. Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακολουθεί με 16%. Στην τέταρτη θέση είναι η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά με ποσοστά που κυμαίνονται κοντά στο 14%.

Η εξαφάνιση του Ρέντσι, μετά την παραίτηση του, δεν βοήθησε καθόλου την δημοτικότητα του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ixe για την Huffington Post, μόλις το 25% των Ιταλών εμπιστεύεται τον Ρέντσι ως πολιτικό ηγέτη της χώρας. Μεγαλύτερη δημοτικότητα έχει ο συνάδελφος του από το Δημοκρατικό Κόμμα και διάδοχος του στην πρωθυπουργία, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος λαμβάνει θετική ψήφο από το 35% των Ιταλών.

Οι φίλοι του στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ τον έχουν εγκαταλείψει, ενώ ορισμένοι τον έχουν σχεδόν αποκηρύξει δημόσια. «Πάντα μου άρεσε ως άνθρωπος. Δεν καταλαβαίνω τι του συνέβη. Εδώ και αρκετό καιρό δεν έχω δει τον Ρέντσι που υποστήριζα κάποτε», είπε πρόσφατα το αφεντικό της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler, Σέρτζιο Μαρτσιόνε.

Ο πρώην σύμμαχος του και επικεφαλής ερευνών της εταιρείας αναλύσεων Teneo, Βολφάνγκο Πικολί ήταν ακόμη πιο οξύς στους χαρακτηρισμούς για τον πρώην πρωθυπουργό. «Ο Ρέντσι είναι μία αναλωμένη πολιτική δύναμη και η απόδοση του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του Μαρτίου θα καθορίσει την ταχύτητα της εξόδου του από την αρχηγία του κόμματος. Ο άνθρωπος που κάποτε έγινε γνωστός σαν ‘’μπουλντόζα’’ έχει γίνει ο άνθρωπος που ανακύκλωσε και αγκάλιασε τον παλιό ιταλικό τρόπο άσκησης της πολιτικής», είπε ο Βολφάνγκο Πικολί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter