Η «μάχη» για τον Λευκό Οίκο έφτασε στο Ισραήλ!

Η «μάχη» για τον Λευκό Οίκο έφτασε στο Ισραήλ!

«Πρέπει να ευχαριστήσετε τον Τραμπ»: ξαφνικά αυτή την εβδομάδα άρχισαν να εμφανίζονται αφίσες στα εβραϊκά σε λεωφορεία στο Τελ Αβίβ, φέρνοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο στο Ισραήλ.

Οι Δημοκρατικοί επίσης προσπαθούν να προσελκύσουν τους Αμερικανοϊσραηλινούς. Έχουν κανονίσει έκπτωση 40% με την εταιρεία κούριερ DHL για τους ψηφοφόρους, οι πολιτείες των οποίων απαιτούν οι ψήφοι από το εξωτερικό να στέλνονται με το ταχυδρομείο.

Οι ψηφοφόροι παντού είναι πολύτιμοι καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Το Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο διότι πολλοί κάτοικοι με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και αμερικανική, είναι εγγεγραμμένοι σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις πολιτικές απόψεις των Αμερικανοϊσραηλινών, όμως ο Μαρκ Ζελ επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Ισραήλ εκτιμά ότι 25.000 με 30.000 Ισραηλινοί είναι εγγεγραμμένοι στη Φλόριντα.

«Αυτός ενδέχεται να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας» που θα καθορίσει το αποτέλεσμα στην πολιτεία αυτή, σχολίασε ο Ζελ αναφερόμενος στην οριακή νίκη του Τζορτζ Ου. Μπους στη Φλόριντα το 2000 η οποία τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μεγάλη επιρροή στο Ισραήλ στη διάρκεια της θητείας του, ικανοποιώντας πολλούς όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Στο μεταξύ οι υποστηρικτές του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έχουν στείλει προεκλογικές κάρτες στους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους στο Ισραήλ που ψηφίζουν σε αμφίρροπες πολιτείες. Σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου οι μισοί Αμερικανοϊσραηλινοί που ψηφίζουν Δημοκρατικούς είναι εγγεγραμμένοι σε αμφίρροπες πολιτείες.

«Ο Τραμπ χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να ικανοποιήσει τους δικούς του ψηφοφόρους, όπως τους ευαγγελικούς χριστιανούς», σχολίασε η Χέδερ Στόουν επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Μπάιντεν «είναι εδώ και καιρό φίλος του Ισραήλ και θα διατηρήσει ζωντανό» το όραμα της λύσης των δύο κρατών, ως λύση της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

Τα δύο κόμματα εκτιμούν ότι οι Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα που μπορούν να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές κυμαίνονται μεταξύ 100.000 με 300.000.

Παλαιστίνιοι

Αν και οι αμερικανικές εκλογές αφορούν περισσότερο τους Ισραηλινούς, αρκετοί είναι και οι Παλαιστίνιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να ψηφίσουν, φιλοξενώντας εκδηλώσεις μέσω του Facebook Live με αραβικού υποτίτλους που απευθύνονται στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η Στόουν πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με Παλαιστίνιους ακτιβιστές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την παλαιστινιακή διασπορά για να προωθήσει τη συμμετοχή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Μία ακτιβίστρια από την Ανατολική Ιερουσαλή, η Κέφαχ Αμπντουχάιρ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες να στείλουν τις ψήφους τους, περιλαμβανομένων αναξιόπιστων ταχυδρομικών υπηρεσιών τις οποίες χαρακτήρισε “ουσιαστικά ανύπαρκτες”.

Στη Γάζα, όπου ζουν περίπου 300 Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, ο Καμάλ Αμπουσαρία δήλωσε ότι ελπίζει να ψηφίσει για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως εξαιτίας της οργής του απέναντι στον Τραμπ.

Όμως δεν έχει πολλές ελπίδες ότι ο Μπάιντεν θα ανατρέψει τις φιλοϊσραηλινές κινήσεις του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αν κερδίσει.

«Δεν πιστεύω ότι ο Μπάιντεν θα εργαστεί για να επιστρέψει η πρεσβεία (στο Τελ Αβίβ) ή για να φέρει ξανά στο τραπέζι το θέμα των Παλαιστίνιων προσφύγων», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter