Η Μάχη της Κρήτης, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Η Μάχη της Κρήτης, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Αλεξιπτωτιστές κόντρα σε άμαχους. Η τεχνολογική ανωτερότητα του Γ΄ Ράιχ απέναντι στους γκράδες. Τελικά, ο «πολιτισμός» ενάντια στη «βαρβαρότητα».

Μόνο που ο «πολιτισμός» εκδήλωσε όλη του τη βαρβαρότητα απέναντι σε αυτούς που τόλμησαν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Στην «παράξενη ράτσα» που δέχτηκε τη …δίκαιη οργή – όπως προσπαθεί να μας πείσει ο καθηγητής Ρίχτερ – των «Γερμανών ιπποτών»: Περισσότεροι από 2.000 εκτελεσμένοι χωρίς δίκη μέσα στο καλοκαίρι του 1941.

Από τις σελίδες του αφιερώματος παρελαύνουν όλοι οι πρωταγωνιστές: Βραδυπορούντες Ιταλοί γρεναδιέροι, ημιάγριοι Μαορί πολεμιστές, Βρετανοί πράκτορες της SOE, Πολωνοί αποκρυπτογράφοι που είχαν «σπάσει» το γερμανικό Enigma. Και οι αρχαϊκού τύπου Κρητικοί οπλαρχηγοί.

Ο Χίτλερ μετά από 10 μέρες κατέλαβε το νησί, αλλά αυτό του κόστισε 4.100 επίλεκτους στρατιώτες. Τέσσερις φορές παραπάνω απ΄ όσους είχε χάσει σε όλα τα Βαλκάνια. Μέχρι το τέλος του Πολέμου δεν ξαναχρησιμοποίησε αλεξιπτωτιστές.

Η μάχη της Κρήτης, μέσα στη σκοτεινή Ευρώπη του Μαΐου 1941, σηματοδότησε ένα ορμητικό προανάκρουσμα της Αντίστασης που επρόκειτο να σαρώσει την ήπειρο, τα επόμενα χρόνια, μέχρι τη συντριβή του ναζισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter