Η μάχη Ανδρουλάκη-Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ με φόντο θηριώδη εκλογικά ποσοστά

Η μάχη Ανδρουλάκη-Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ με φόντο θηριώδη εκλογικά ποσοστά

Ξορκίζουν το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί μειωμένη συμμετοχή εκλογέων στην εσωκομματική μάχη της 12ης Δεκεμβρίου 2021 για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ τα επιτελεία των δυο υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμητικών ποσοστών για την εξασφάλιση ενός εκλογικού αποτελέσματος που περνά στην εσωκομματική ιστορία του Κινήματος Αλλαγής αλλά έχει σημασία και για την δυναμική των μονομάχων κατά την επόμενη ημέρα. Ενόχλησαν το “στρατόπεδο” Παπανδρέου οι διαρροές περί απόσυρση και παραίτησης του πρώην πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής του Α΄ γύρου. Παράλληλα, όμως, προβληματίστηκαν και άλλοι κομματικοί παράγοντες όταν ήρθε και «κούμπωσε» η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου και στελεχών που τον στήριξαν ότι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος για την εκλογή νέου προέδρου. Επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν “καλοείδαν αυτές τις νουθεσίες, θεωρώντας ότι δεν εδράζονται στη θεμιτή προσπάθεια να μην υπάρξει εσωστρέφεια, αλλά σε προσωπικές και πολιτικές φιλοδοξίες της λεγόμενης δεξιάς αντιπολίτευσης του ΚΙΝΑΛ που δεν επιθυμεί να βρίσκεται ανάμεσα σε ισχυρούς πόλους (Ανδρουλάκης- Παπανδρέου) στην κομματική ιεραρχία και βέβαια δεν αρέσκεται να εκλεγεί με θηριώδη ποσοστά ο νέος αρχηγός. Πάντως, πέρα από δύσκολες αναλύσεις, κρίσιμη παράμετρος και στον β΄εκλογικό γύρο θα είναι η μαζική προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες. Την ώρα που οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του βουλευτή και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, τα επιτελεία τους έχουν αποδυθεί σε αγώνα συσπείρωσης των υποστηρικτών της υποψηφιότητάς τους αλλά και διεύρυνσης της επιρροής τους σε όσους με την ψήφο τους στήριξαν συνυποψηφίους τους στην πρώτη αναμέτρηση. Παράλληλα, ενισχύεται η εκλογική καμπάνια του ΚΙΝΑΛ για να φτάσει ξανά στην κάλπη η πλειονότητα από τους περίπου 270.000 ψηφοφόρους του α΄γύρου των εκλογών για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Στις 5 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ψήφισαν 270.704 εκλογείς (το 2017 κατά την εσωτερική αναμέτρηση που οδήγησε στην εκλογή της Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ είχαν λάβει μέρος 211.191 ψηφοφόροι). Έγκυρά ήταν 268.798 ψηφοδέλτια και λευκά/άκυρα ήταν 1.908 (1.472 άκυρα και 436 λευκά).

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που έκοψε το εκλογικό νήμα δεύτερος στον α΄γύρο θέτει σε προτεραιότητα μεταξύ άλλων να μην έχει διαρροές ψήφων προς τον έτερο διεκδικητή, ο οποίος έχει την ώθηση του “αέρα” της πρωτιάς του στον α΄γύρο. Ταυτόχρονα έχει κινητοποιήσει φίλους και μέλη του ΚΙΝΑΛ και να ξαναπάνε στις κάλπες αλλά και να πείσουν να τον επιλέξουν και άλλοι που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν «σταυρώσει» άλλους υποψηφίους. Με αλλαγές στην προεκλογική τακτική του που γίνεται πιο “επιθετική’ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να αποσπάσει επιπλέον ψήφους ακόμη και προερχόμενες από ψηφοφόρους που στον α΄γύρο είχαν ψηφίσει Νίκο Ανδρουλάκη . Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης πορεύεται προς τις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου 2021 χωρίς να υποτιμά καθόλου τον πολιτικό του αντίπαλο και κινείται με την ίδια ζέση όπως και πριν, σαν να πρόκειται εξ εξαρχής για μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση αλλά και σε ενίσχυση της υποψηφιότητάς του. Στην εσωκομματική μάχη της επόμενης Κυριακής η μεγάλη προσέλευση κόσμου είναι κοινή επιδίωξη. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δημόσια παρέμβασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης « θα αγωνιστώ σαν να είναι μια νέα εκλογική μάχη με έναν και μόνο στόχο. Η Παράταξή μας να μην χάσει την προίκα των 270.000 [ψηφοφόρων]. Ίσα ίσα να την ενδυναμώσει και μέσα από ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα, την επόμενη Δευτέρα να βγει πολύ ισχυρή. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» (Open tv, 6.12.2021).

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών (με 100% ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων) ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε πρώτος με 36,88% (99.120 ψήφοι) και δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,97% (75.183 ψήφοι) ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,98% (69.827 ψήφοι) και ακολούθησαν ο Παύλος Χρηστίδης με 3,25% (8.733 ψήφοι), ο Παύλος Γερουλάνος με 2,99% (8.027 ψήφοι) και ο Χάρης Καστανίδης με 2,94% (7.908).

Οι μονομάχοι αναλύουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και στις λίγες ημέρες που απομένουν ως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου εστιάζουν στην προσέλκυση ψηφοφόρων με κάθε τρόπο σε όλη την Ελλάδα. Ο πίνακας με την αναλυτική κατανομή ψήφων ανά περιφέρεια στην αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου αποτυπώνει την εκλογική εικόνα όπως διαμορφώθηκε για τους έξι διεκδικητές. Ακολουθεί ο πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, βάσει των τελικών αποτελεσμάτων (με ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων 100%) ανά περιφέρεια στην Ελλάδα και στα τμήματα του εξωτερικού :

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter